Caka protiv prepisivanja odradila je svoje, a jedan predmet đacima je svake godine NAJTEŽI

Izvor: Blic, 19.Jun.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Caka protiv prepisivanja "odradila" je svoje, a jedan predmet đacima je svake godine NAJTEŽI

Đacima u Srbiji matamatika zadaje najviše muka, jer su upravo iz tog predmeta osvojili najmanje poena na završnom testu za osmake. Na primeru ove male mature može se videti i koliko im znanje "opada" kada im se onemogući prepisivanje, kako je to jednom cakom urađeno na ovogodišnjem polaganju kombinovanog testa.

Prosečan broj bodova koje su đaci ostvarili na završnom testu, prema podacima Ministarstva prosvete:

Ipak, iako su najmanje bodova osvojili iz matematike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taj test su bolje uradili ove nego prošle godine - osvojili su ceo bod više. Za nijansu bolje su uradili i srpski, odnosno maternji jezik, ali su zato gore prošli na kombinovanom testu.

Kada se ipak sve sabere i oduzme, gledajući zbir bodova sa sva tri testa, đaci su ove godine bolje prošli na maloj maturi i ostvarali su više poena nego lane.

Podaci o preliminarnim bodovima koje su maturanti ostvarili polaganjem završnih testova, pokazuje da su đaci u proseku ostvarili 17,63 poena, za razliku od prošlogodišnjih 17,08.

Učenicima je test iz maternjeg, odnosno srpskog jezika, obe godine bio najlakši, ali su ga ove uradili još bolje.

Što se matematike tiče, da li zbog bolje pripreme, ili lakših testova, nije sigurno, ali prosečan broj ostvarenih poena veći je i iz ovog predmeta, i to za više od boda: 2016. on je iznosio 4,27, a 2017 - 5,35.

I pored toga što su više od polovine zadataka uradili tačno, zbog aritmetike i geometrije matematika ostaje najveći bauk đacima.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg polaganja je nemogućnost prepisivanja na kombinovanom testu, jer su osmaci dobijali iste zadatke, ali raspoređene u različitim grupama.

Većina njih odgovorila je tačno na tek nešto više od polovine pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije, dok je lane prosek bio 6,28 poena.

- U pitanju su preliminarni bodovi, te bi ove izveštaje trebalo uzeti sa dozom rezerve – ističu iz Ministarstva prosvete i podsećaju da se danas i sutra ulažu žalbe.

Koji okrug je najbolje prošao

Sagledavajući prosečne podatke iz cele Srbije, najspremniji su bili osmaci iz Raškog i Pčinjskog okruga, koji su u proseku imali skoro 20 bodova, od maksimalnih 30.

Za razliku od učenika iz drugih mesta, oni su ubedljivo najbolje uradili i kombinovani test i jedini ostvarili više od sedam bodova na njemu.

Duplo manje, odnosno nepunih 10 bodova, imali su đaci u Prizrenskom okrugu, dok su Beograđani u proseku ostvarili 18,88 poena.

-  Đaci koji nisu polagali u ovom roku, novu šansu imaju u avgustu, kada će biti poznat i njihov tačan broj - kažu iz Ministarstva prosvete.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovo je 10 najlakših pitanja sa male mature, na kojima su svi padali: Da li ste pametniji od đaka osmaka?

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017

Osmaci koji su izašli na polaganje male mature, sada mogu da odahnu i da se prepuste letnjim čarolijama...Oni su pokazali zavidno znanje na testovima iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovanog testa (koji obuhvata istoriju, biologiju, geografiju, fiziku i hemiju), a prava je misterija...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.