Čačak: Država pomaže prodaju FRA

Izvor: Šumadija Press, 27.Maj.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Država pomaže prodaju FRA

Prema njegovim rečima, u poslednjem trenutku došlo je do promene, jer je do pre deset dana u opticaju bila prodaja većeg dela imovine FRA, bez obaveza sa početnom cenom od 20,46 miliona evra.

Vidaković smatra da je novi način privatizacije daleko povoljniji za preduzeće i kupca, ali će budući vlasnik, pored imovine preuzeti i obaveze.

Međutim, država je spremna da se odrekne svojih potraživanja koja iznose oko 16 miliona evra – precizirao je direktor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << />
Vidaković kaže da kapital FRA trenutno iznosi 6,2 miliona, ali će na prodaji biti samo državni paket akcija 57,65 odsto.

Novi vlasnik dobija fabriku čija imovina vredi 3,6 i obaveze od 30 miliona evra, ali država će mu, pored otpisa potraživanja pomoći i oko pregovora sa turskom Halk bankom kojoj se po osnovu kredita duguje pet miliona evra – objasnio je on.

Vidaković je podsetio da je to zaduženje nastalo po osnovu Londonskog i Pariskog kluba sedamdesetih godina prošlog veka. Doskorašnja Čačanska banka koju je nedavno kupila Halk banka ima hipoteku na FRA i pravo da se, u visini tih kredita namiri u potpunosti novcem od prodaje u prvom redu.

Budući vlasnik FRA biće u obavezi da u roku od jedne godine otkupi i akcije radnika (42,35 odsto), a po ceni koja bude postignuta prilikom preuzimanja državnog paketa – kazao je Vidaković.

Inače FRA je u program restrukturiranja ušla 31. marta 2010. godine, a u poslednje tri posluje sa blokiranim računom. Godišnja realizacija iznosi oko 5 miliona evra, a izvoz je 50 odsto. Ovo preduzeće danas broji 578 zaposlenih i redovno izmiruje za električnu energiju i druge nabavke. Pre nekoliko godina bivši radnici podneli su zahteve za naplatu po izvršnim sudskim presudama.

Prema najnovijim bilansima ukupna dugovanja nekadašnjim i sadašnjim radnicima po tom osnovu iznose oko 150 miliona dinara – napomenuo je direktor.

Izmenama Zakona o privatizaciji, koji su u postupku usvajanja, od ukupno 143 državna preduzeća čija sudbina nije rešena njih sedamnaest imaće zaštićene račune još jednu godinu. U narednih pet meseci država će štititi još 33 fabrike, među kojima je i FRA.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.