Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDO U AKVARIJUMU Naučnici zapanjeni: Ženka ajkule rodila mladunce, a mužjaka nije bilo NI BLIZU

Naučnici su potpuno ostali bez reči nakon što je ženka morskog psa u jednom australijskom akvarijumu na svet donela mladunce, a bila je u potpunoj izolaciji bez mužjaka u periodu od godinu dana. Stručnjaci kažu da su se prvi put susreli s ovakvim slučajem kod morskih pasa.

Lioni, morski pas leopard, provela je sa svojim muškim partnerom 12 godina u akvarijumu i za to vreme su dobili 24 mladunca. Međutim, posle je Lioni stavljena u izolaciju, ali je nekim čudom razvila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sposobnost samooplodnje i na kraju sve uradila sama. Partenogeneza (bespolno razmnožavanje) nije retka pojava kod insekata, vodozemaca, pa čak i guštera, ali kod kičmenjaka izrazito jeste.

U razgovoru za Indipendent autori studije su na poprilično jednostavan način objasnili šta se dogodilo.

- Jednostavno, ona se prilagodila uslovima i sve je uradila sama.

Kad je Lioni na svet donela mladunce, stručnjaci su smatrali da je na neki način sačuvala spermu mužjaka s kojim je provela 12 godina. Međutim, posle brojnih testova ta teorija je odbačena.

- Mladunci su nosili isključivo majčin DNK, što je značilo da je postigla aseksualnu reprodukciju. Ovo je dokaz da određene vrste kičmenjaka imaju tu sposobnost, imali smo primere nekih ptica, zmija, raža, piše Jutarnji list.

Međutim, sposobnost aseksualne reprodukcije dosad je uglavnom bila zabeležena samo kod ženki koje nikada nisu imale odnose. Pre Lioni, naučnici su zabeležili samo dva takva primera - kod raže i udava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čudo: Ajkula donela na svet mladunce bez "pomoći" mužjaka

Izvor: B92, 19.Jan.2017

Ženka leopard ajkule u Australiji ušla je u istoriju kao prva od svoje vrste koja je došla do potomstva bez mužjaka...Leopard ajkula Leoni je 2013. godine odvojena od svog mužjaka Lea, zbog problema sa prostorom nakon što je smanjen program uzgoja. Međutim, u aprilu 2016. godine Leoni je donela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.