ČUDO BOŽJE U SVILAJNCU: Sveće se zapalile same od sebe na Veliku Gospojinu!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Sep.2016, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUDO BOŽJE U SVILAJNCU: Sveće se zapalile same od sebe na Veliku Gospojinu!

Meštani sela Porodin pored Svilajnca tvrde da se u njihovoj crkvi sveće pale same od sebe i da kandilo poigrava. Ovo su samo neke od neobjašnjivih pojava koje oni tumače verom.

Naime, na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, u Crkvu Svete Petke u Porodinu, dok se starešina Radisav Spasojević u oltaru pripremao za služenje svete liturgije, ušle su dve vernice koje su želele da celivaju ikone, pa upale sveće posle toga.

- Sagnula sam se da celivam časni krst i u jednom momentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sam osetila toplinu na obrazu. Kad sam pogledala, u desnoj ruci svih 15 sveća je gorelo. Niti sam videla dok se pale, niti sam ih ja upalila. Prava buktinja. Neverovatno. Bila sam zbunjena, ali sam shvatila da je to Bogorodica na svoj praznik udesila - priča za "Blic" jedna od dve vernice Gorica Jagodić.

Kad je shvatila šta se desilo, zaplakala je.

Foto: TV Pink

- Plakala sam od svega, od miline što sam to osetila i doživela. Dugo nisam mogla da zaustavim suze radosti i neizmerne sreće i prijatnosti koju sam osetila - priča Gorica.

Goričin muž Gruja Jagodić priča kako mu je supruga izgledala kad se tog jutra posle liturgije i kraja posta i pričešćivanja, vratila kući.

- Video sam po njoj da joj se nešto desilo. Nekako kao da joj se promenila boja na licu. Ali kad nam je ispričala šta se desilo, mi smo svi bili oduševljeni. Primećujem otad da mi je žena vrednija i veselija po kući. Ovo nam je dokaz da treba svi da verujemo, a ne da živimo i idemo bez vere - priča Gruja.

Foto: AP/Tanjug

Sveštenik i paroh porodinski Radisav Spasojević iako se dugo premišljao, ipak je odlučio da, prema metafori iz Novog zaveta, "ne zakopava srebro koje mu je Gospod dao" i priču iznese u javnost.

- Čudo se desilo i time postalo javni događaj voljom Božjom, te ne smemo o tome da ćutimo. Pogotovo kada je danas naša vera postala ugrožena. Nije čudno da ikone mirotoče, da liju suze, "jer se sila Božja u nemoći našoj pokazuje". Ovo je opomena i vernim i nevernima, kao i sveštenstvu, da preispitamo svrhu i način svog života i postojanja. Od svega ovoga čovek oseti duhovnu energiju koja prožima sve - priča sveštenik Rade i ističe da se tu radi o velikoj milosti Božjoj jer se, kako objašnjava, Bog obraća onda kada su nam njegova pomoć, nova snaga vere i motivacija najpotrebniji.

Meštanima Porodina je drago što se to desilo baš Gorici.

- Nama je još draže što se to desilo Gorici, koja i ne ide tako često u crkvu. Da se desilo nekom od nas, svi bismo rekli, ma oni su zaluđeni, oni samo idu u crkvu - kaže meštanin Saša Marković.

Prema rečima oca Radeta, to što je "čudo" izabralo baš Goricu nije slučajno.

- Ona je jedna vrlo smirena, skromna, tiha i poštena žena. Kao i na Hristovom grobu, kad su se tamo prvo zatekle mironosnice, opet je kroz žene omogućeno da se vidi i oseti blagodat Gospodnji - priča sveštenik.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.