ČITAJTE U NEZAVISNIM: »Zaboravili« prikazati 56 miliona KM obaveza

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČITAJTE U NEZAVISNIM: »Zaboravili« prikazati 56 miliona KM obaveza

SARAJEVO - Ministarstvo finansija FBiH tokom 2014. godine svoje izvještaje nije prikazivalo istinito i fer, niti u skladu sa svim zakonskim i drugim propisima, zbog čega je njihovo finansijsko poslovanje ocijenjeno najgorom mogućom ocjenom - negativnom.

Federalni revizori imali su pune ruke posla te su u rekordno dugom izvještaju, na čak 38 strana, iskazali ogroman broj zamjerki na poslovanje Ministarstva koje je u 2014. raspolagalo sa gotovo 1,1 milijardom KM budžeta! Jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od frapantijih opaski revizije jeste kako nije bilo moguće potvrditi iskazano stanje kratkoročnih obaveza, navodeći da nisu iskazane obaveze u ukupnom od čak 56,76 miliona KM.

"Nisu poštovane odredbe Zakona o budžetima u FBiH, evidentiranje prihoda, primitaka i razgraničenja nije vršeno u skladu s Pravilnikom o knjigovodstvu budžeta u FBiH, ne može se potvrditi da su poduzete adekvatne mjere u cilju naplate tražbina od krajnjih korisnika kredita u iznosima od 146.119.608 KM (pravna lica) i 630.851 KM (kantoni)", navode, između ostalog, revizori.

Također, revizija nije mogla utvrditi "opravdanost isplate" naknada za rad članova komisija (oko 180.466 KM bruto), jer se radi o angažmanu uposlenika za obavljanje poslova koji su inače u nadležnosti Ministarstva, kao i isplate oko 55.000 KM izdataka izvršenih na osnovu ugovora o djelu.

Revizori, nadalje, navode da je provedenom revizijom planiranja i izvršavanja budžeta i finansijskog izvještavanja utvrđena neusklađenost u odnosu na odredbe Zakona o budžetima u FBiH i Pravilnika.

Inače, od ukupno odobrenog (rebalansiranog) budžeta Ministarstva od 1,096 milijardi KM, na rashode i izdatke potrošeno je oko 981,5 miliona KM. "Tekući transferi neprofitnim organizacijama u odnosu na plan viši su za 11.507.905 KM, a što se odnosi na prenos sredstava u korist Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće", navode revizori.

U strukturi ukupnih rashoda, na plaće, doprinose i troškove zaposlenih, između ostalog, odnosi se oko 4,4 miliona KM, na tekuće transfere oko 53,6 miliona KM, izdatke za kamate i ostale naknade oko 78,6 miliona KM, a na izdatke za otplatu dugova čak 794 miliona KM (oko 80 posto), što je povećanje od čak 182,6 miliona KM.

"Izdaci za kamate u odnosu na prethodnu godinu veći su za 10,1 milion KM i najvećim dijelom odnose se na kamate po vanjskom dugu i kamate na pozajmice direktnih inozemnih obaveza FBiH. Kamate na domaće pozajmljivanje iskazane su u iznosu od 9,5 miliona KM, od čega se 8,7 miliona KM odnosi na kamate po emitiranim dugoročnim obveznicama, a ostatak na kamate po emisiji trezorskih zapisa", ističu revizori.

Dugoročne obaveze iskazane su u bruto bilanci trezora FBiH u iznosu oko 6,011 milijardi KM, te su u odnosu na prethodnu godinu povećane za čak 476 miliona KM.

"Dugoročne obaveze po vanjskom dugu su 5,143 milijardi KM i u odnosu na prethodnu godinu veće su za oko 472,67 miliona KM", navode revizori te zaključuju da je tokom 2014. iskazano zaduženje od čak 904 miliona KM!

Jučer smo željeli čuti određena pojašnjenja izvještaja, međutim, u Uredu za reviziju su kazali da su osobe odgovorne za izvještaj na godišnjem odmoru.

Ante Krajina, ministar finansija u proteklom mandatu (na čelu Ministarstva bio do marta ove godine), rekao je da će se o izvještaju izjasniti samo Ministarstvo, ali i pomoćnici koji pokrivaju sektore.

"Sve što sam radio - ne bježim od odgovornosti, ali postoje procedura i red, pa će se vidjeti šta su bile objektivne, a šta subjektivne okolnosti", rekao je Krajina.

Čak 21 preporuku revizije Ministarstvo nije ispoštovalo u odnosu na izvještaj iz 2013. godine!

Između ostalog, Mnistarstvo nije postupilo po preporukama kada je u pitanju poštivanje Zakona o budžetima FBiH, poštivanje odredaba Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja, izrade godišnjeg izvještaja, zaključivanja ugovora o djelu, usklađenosti isplata naknade za rad u komisijama, utvrđivanja tačnog iznosa obveznica po osnovu ratnih tražbina, primjenu Upute o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa itd.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.