CG: Koga će podržati Bošnjaci, Albanci i Hrvati?

Izvor: B92, 21.Okt.2016, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Koga će podržati Bošnjaci, Albanci i Hrvati?

Bošnjaci, Albanci i Hrvati u Crnoj Gori počeli su razgovore o tome koju će opciju podržati nakon parlamentarnih izbora, preneo je portal CdM.

Opozicionari su spremni da im ustupe mesto predsednika Vlade Crne Gore ukoliko dobiju njihovu presudnu podršku za formiranje manjinske vlade, koju bi podržao Demokratski front, ali u njoj ne bi učestvovao.

Na manjinske stranke Bošnjaka Albanaca i Hrvata računa i relativni pobednik ovih izbora DPS Mila Đukanovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

A, evo, šta o ponudi opozicije misli nosilac liste Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

“Ja mislim da bi svakom bila čast da bude premijer naše države, ali treba neke stvari pogledati iz više pravaca. Tako da želje su jedno, a realnost drugo. Videćemo kakvu će odluku o svemu doneti naši organi, ali mislim da je vreme da neko iz manjinskih naroda ima jednu od tri važnije funkcije u državi“.

Ibrahimović je za portal CdM rekao da su te tri važne funkcije - premijerska, predsednička i pozicija predsednika parlamenta.

“Zašto da ne? Ako smo građanska država, ako pričamo o jednakim uslovima za sve onda moramo i raditi u tom pravcu“, rekao je on.

Inače, Bošnjačka stranka je na proteklim izborima osvojila dva mandata.

S druge strane, Adrijan Vuksanović, prvi s liste HGI, kaže da premijer neće biti iz njihovih redova.

“Kad nekome ponudite da bude premijer, to je sigurno primamljivo, ali treba biti svestan svojih mogućnosti i zahteva i shodno tome odgovoriti. Ja sam tek sad ušao u visoke političke vode i mislim da nisam kompetentan da budem premijer. Sebe smatram odgovornom osobom koja se mora odgovorno i ponašati na političkoj sceni. Za to mesto treba veliko iskustvo i znanje. HGI neće imati premijera iz svojih redova“, jasan je Vuksanović.

Istakao je i da je HGI ozbiljna politička stranka i nije vođena politikantskim interesima.

"Nas ne zanimaju fotelje i ti sitni interesi već dobrobit Crne Gore i svakog njenog građanina”, poručio je on.

Odgovor političkih predstavnika Albanaca, CdM za sada nije mogao da dobije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.