CG: Do kraja naredne sedmice nacrt sporazuma

Izvor: B92, 06.Feb.2016, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Do kraja naredne sedmice nacrt sporazuma

Podgorica -- Lideri stranaka u Crnoj Gori dogovorili su da u užem sastavu nastave dijalog u Skupštini i da do kraja naredne sedmice naprave nacrt političkog sporazuma.

Premijer Milo Đukanović je, nakon današnjeg sastanka, rekao da je zahtev Socijalističke narodne partije (SNP) o raspisivanju referenduma o ulasku u NATO potrebno dodatno racionalizovati.

Ponovio je da Ustav Crne Gore nije propisao da se ovakve odluke donose na referendumu, ali da je nije ni zabranio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da o tom pitanju treba da se raspravlja u Skupštini.

Uži tim Radne grupe za izgradnju poverenja u izborni proces činiće osam članova - četiri iz vlasti i četiri iz opozicije, a moderator će biti lider SDP-a i predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Đukanović je rekao i da su lideri upotpunili tezu polaznih osnova za postizanje dogovora.

Kako je istakao, govorilo se i o platformi SNP-a, i dogovorena je metodologija daljeg tretmana programa partija za prevazilaženje aktuelne političke situacije.

SNP, objasnio je, kao sastavni deo svoje ponude smatra da bi bilo dobro organizovati referendum o NATO-u.

“Ja sam rekao da Crna Gora donosi odluku kako bude sama želela, a tu odluku ćemo doneti u parlamentu. Ustav nije propisao da se te odluke donose na referendumu, ali nije ni zabranio. Razumem inicijativu SNP-a, ali verujem da u sastancima od ponedeljka moramo da racionalizujemo sve te ideje", rekao je Đukanović.

Lider SNP-a Srđan Milić smatra da je najvažnije da ne postoji predlog koji je došao u procedure, a da je neprihvatljiv.

"Postoji platforma SNP-a i to je za nas završena priča. Naša platforma biće u Nacrtu koji priprema Ranko Krivokapić", rekao je Milić.

Upitan da li je racionalna ideja referenduma o NATO-u, Milić je rekao: "SNP ostaje precizan i u momentu kada budemo odlučivali insistiraćemo da istog dana budu i referendum i izbori. Bitno je da građani odluče da li žele da uđu u NATO".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.