Buš i Obama pozdravili oporavak Nju Orleansa

Izvor: VOA, 28.Avg.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš i Obama pozdravili oporavak Nju Orleansa

Na godišnjicu uragana Katrina, Nju Orleans danas posetio bivši predsednik Džordž Buš, a sutra će Bil Klinton; Predsednik Obama juče pozdravio obnovu grada

Bivši američki predsednik Džordž Buš obišao je Nju Orleans na desetu godišnjicu uragana Katrina i pozdravio oporavak tog područja od najskuplje prirodne katastrofe u američkoj istoriji.

Buš je, u pratnji supruge Lore, posetio istu srednju školu koju je obišao na prvu godišnjicu Katrine, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je razgovarao sa učenicima, a dočekali su ga i gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije i bivša guvernerka Luizijane Ketlin Blanko.

U obraćanju okupljenima u školi “Voren Iston”, bivši predsednik je citirao lokalnog nastavnika, koji mu je kazao da uče decu da budu snažna. “Grad je poslednjih deset godina pokazao svetu tu istu snagu. Pred njim su najbolji dani”, poručio je Buš.

Bušova administracija oštro je kritikovana zbog spore pomoći hiljadama ljudi kojima je posle uragana bio potreban krov nad glavom i osnovne zalihe. Za lošu reakciju okrivljeni su i lokalni zvaničnici, naročito bivši gradonačelnik Rej Negin i bivša guvernerka Blanko, što je promenilo političku situaciju u Lizijani i omogućilo izbor republikanskog guvernera Bobija Džindala.

U Nju Orleansu će sutra boraviti i bivši predsednik Bil Klinton, koji će prisustvovati ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice uragana Katrina.

Obama: Prava obnova Nju Orleansa

Predsjednik Barak Obama juče je u pratnji gradonačelnika Nju Orleansa Miča Landrijea, obišao nekoliko četvrti koje su prije deset godina bile razorene u uraganu Katrina. U tradicionalno crnačkoj četvrti Trem, Obama je razgovarao sa građanima, grlio bebe, rukovao se i fotografisao sa okupljenima. U govoru nakon obilaska, Obama je pohvalio Nju Orleans zbog obnove, ne grada kakav je bio, već kakav je trebalo da bude, da bi siromašnim zajednicama omogućio bolji život.

"Zbog vas – stanovnika Nju Orleansa koji su radili zajedno – grad se kreće u pravom smjeru. Više nego ikada sam uvjeren da ćemo zajedno stići tamo gdje treba da budemo.”

Uragan Katrina je u avgustu 2005. godine pogodio savezne države u Meksičkom zalivu, naoročito Luizijanu, Floridu, Misisipi i djelove Teksasa, odnio više od 1800 života i uništio hiljade kuća i radnji. Nju Orleans je poplavljen kada je oluja stigla do kopna i probila nasipe.

"To su bila izuzetno mračna vremena. Katastrofa epskih proporcija, koju su izazvali ljudi, i molimo se da nikada ne zadesi ni jednog drugog Amerikanca", naglasio je gradonačelnik Landrije.

Gradonačelnik Nju Orleansa podsjetio je da je novi centar, u kojem je Obama govorio, nakon Katrine bio pet metara pod vodom.

"Ako je Katrina prvobitno bila primjer neuspjeha vlade, oporavak je primer onog što je moguće kada vlada udruži snage”, poručio je Obama.

Predsjednik je dodao da zahvaljujući zajedničkom naporu federalne i lokalne vlade i civilnog sektora, siromašnije zajednice u Nju Orleansu sada imaju bolje smještaj, škole i lokalne službe. Podaci takođe pokazuju da je uspjeh učenika, te broj onih koji se upisuju na koledže, veći nego prije oluje. I mnogi lokalni biznisi, poput ovog popularnog restorana, ponovo su otvoreni.

Obama je naglasio da Nju Orleans pokazuje ostatku zemlje šta može da se postigne zahvaljujući zajedničkom naporu. Međutim, predsjednik je upozorio da i dalje postoje zajednice kojima su potrebni pomoć i resursi da bi se oporavile.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.