Burkina Faso:Komandant garde privremeni predsednik

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burkina Faso:Komandant garde privremeni predsednik

Potpukovnik Isak Zida rekao je da preuzima mesto šefa države Burkine Faso nakon ostavke predsednika Bleza Kompaorea, posle masovnih uličnih demonstracija. Juče samoproglašeni predsednik načelnik generalštaba "na sigurnom".

Foto: AP Photo/Theo Renaut

"Preuzimam dužnost šefa države i pozivam sve zemlje u regionu i međunarodnu zajednicu da pokažu razumevanje i podršku novim vlastima", rekao je Zida u saopštenju vojske, preneo je jutros lokalni radio "Omega".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Zida je izjavio da je vojska angažovana da bi se sprečila anarhija i obezbedila demokratska tranzicija. On je rekao da će sada organ u kome će biti različiti elementi društva, uključujući političke partije i građansko društvo, napraviti plan za izbore.

On je apelovao na Afričku uniju i Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država da podrže tranziciju u njegovoj zemlji.

"Ovo nije državni udar već narodna pobuna. Ljudi imaju nade i očekivanja i mi verujemo da smo ih razumeli", rekao je on Rojtersu.

Saopštenje je usledilo nakon što je rano jutros otvorena vatra u blizini predsedničke palate.

Demonstracije su ranije organizovane jer je Kompaore pokušao da promeni Ustav da bi mogao da ostane na predsedničkoj funkciji i posle isteka mandata sledeće godine.

U neredima u ovoj zapadnoafričkoj zemlji zapaljena je zgrada parlamenta, pri čemu je poginulo najmanje troje ljudi.

Načelnik generalštaba, general Onore Traore, koji je bio lojalan Kompaoreu, juče je ubrzo posle njegove ostavke najavio da će privremeno preuzeti predsedničku funkciju, ali demonstranti i određeni broj mlađih oficira nisu to prihvatili. Zida je samo rekao da je Traore sada "na sigurnom".

Krizu u Burkini Faso pomno prate SAD i njen bivši kolonijalni vladar Francuska koje su bile bliski vojni saveznici Kompaorea. Za vreme njegove vlasti Burkina Faso je postala i važan saveznik u zapadnim operacijama protiv organizacija povezanih sa terorističkom mrežom Al Kaida u zapadnoj Africi.

Događaje u toj zemlji pratiće i vlade drugih zemalja u zapadnoj i centralnoj Africi, gde dugogodišnji lideri uskoro stižu do kraja ustavom predviđenih mandata u nekoliko zemalja, uključujući Benin, Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo.

Ovo je sedmi put da vojno lice preuzima vlast u Burkini Faso od proglašenja nezavisnosti 1960. godine kada se ta zemlja zvala Gornja Volta.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUČ Oficir predsledničke garde stao na čelo Burkine Faso

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Drugi čovek predsedničke garde Burkine Faso, pukovnik Isak Zida, danas je izjavio da je preuzeo dužnost prelaznog šefa države i proglasio nevažećom jučerasnju objavu načelnika generalštaba te zemlje da je on popunio upražnjeno mesto predsednika...Pod pritiskom protesta zbog pokušaja promene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.