Budva: Buka i gužva najviše smetaju

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budva: Buka i gužva najviše smetaju

Mada ih je bilo manje nego lane, Rusi i Srbi i ove sezone najbrojniji turisti u Budvi.

Crna Gora, koja predstavlja jedinstveni splet lepota morske obale, peščanih žala, zaliva i zatona, starih urbanih celina i novih hotela, planinskih masiva, jezera, reka i kanjona, ozbiljna je turistička destinacija.

Država je turizam prepoznala kao stratešku granu, a da bi tako i bilo, mora se ozbiljno pripremati za goste svih 12 meseci. Turizam čini niz „sitnica“ i ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve nisu dobro uklopljene, brzo zaškripi. To je pokazala i ovogodišnja sezona koja ulazi u svoj finiš.

Ljubomir Mihailović, ugledni beogradski bankar, stalni gost Budve već decenijama, naglašava da je ovo leto, možda ponajviše, pokazalo šta je to dobro i koje „sitnice“ valja popravljati da bi sezona duže trajala, poseta bila bolja, a time i ukupan turistički promet.

"Ne ulazim u sferu politike, ali neke stvari se same nameću", ističe Mihailović.

"Turizam je labilna grana i krize u pojedinim delovima sveta brzo se reflektuju na posetu. Rusi su poslednjih godina najbrojniji gosti, odlični potrošači, ali letos ih je nešto manje. To tržište treba negovati. Baš kao i tržište Srbije, koje je uz rusko najvažnije".

I ovo leto je pokazalo da Srbi vole južni Jadran, došli su uprkos teškim poplavama u maju koje su zadesile dobar deo države, dodaje naš sagovornik. Tome je svakako doprineo i odličan odnos Crne Gore prema toj katastrofi, iz koje je odmah potekla pomoć ka ugroženoj Srbiji, odlični odnosi koji su uspostavljeni između dve bratske države, za šta su zaslužni posebno premijeri Vučić i Đukanović, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Zoran Bingulac.

Cene su, veli naš sagovornik, korektne, neke stvari u prodavnicama su jeftinije nego u Beogradu, ponuda u hotelima, restoranima, kafićima i drugim objektima je selektivna. Gost može večerati najbolju ribu i zalivati je sjajnim domaćim vinima, za veće pare, ali i zadovoljiti svoje gastronomske potrebe sa malo novca, u takođe lepim restoranima. Odlično su organizovani izleti po Boki Kotorskoj, zabava, kulturni programi.

"Ima sitnica od kojih, međutim, boli glava", mišljenja je Mihailović.

"Buka je nešto na šta se turisti najviše žale. Ne samo ona koja dolazi sa terasa restorana i otvorenih šankova, već i celonoćna galama po naseljima, koju stvaraju mladi pod uticajem alkohola. U tim naseljima bi trebalo da dežuraju policajci noću".

Posebna priča je saobraćaj. Glavni bulevar je bez pasarela, pešački prelazi su nevidljivi, vozači ih ne poštuju pa su incidenti česti. Nema dovoljno semafora, a i oni koji rade pogrešno su postavljeni. I na plažama je previše ležaljki a malo prostora za one koji bi da se odmaraju na pesku.

"Bankar sam, i odmah mi je pao u oči problem: šalteri banaka ne rade nedeljom, praznicima i po nekoliko dana, vikendom su prazni i bankomati, nemaju gde da se zamene dinari za evre", podvlači Mihailović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.