Budući vaspitači znatno kreativniji

Izvor: RTS, 31.Maj.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budući vaspitači znatno kreativniji

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, najstarija je visokoobrazovna ustanova u Pirotskom okrugu. Za vek postojanja iznedrila je mnoge generacije učitelja i vaspitača, a od pre devet godina-kao strukovna škola za osnovne i specijalističke studije -drugačijim pristupom školuje kadrove spremne da odgovore izazovima vaspitanja u 21. veku.
Pozorišne predstave koje pripremaju i izvode >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studenti i profesori, samo su jedan od segmenata savremene nastave. Izazov je veliki, ali je, kažu, to najbolji način da stečena znanja primene u praksi.

"Zato je mnogo bitnije da postoji taj pristup sa decom da bi se mnogo bolje razumeli  i kako bi im bilo zanimljivije, a mislim da je ovo jedan savršen način da se to postigne", kaže Isidora Gornik, studentkinja VŠSS u Pirotu.
"Ovde čovek može da nauči različite veštine koje će primeni ti u budućem radu sa decom i može da pokaže i neke svoje talente, razmišljanje i kreativnost", kaže Nevena Babanić, studentkinja VŠSS u Pirotu.
Profesori ističu da se poslednjih godina u nastavi ove škole, više pažnje posvećuje dramskom metodu.
"Jeste malo drugačiji, kreativniji, zahteva negde i neko predznanje, ali pre svega zahteva slobodu, spontanost i kreativnost. Zato i vežbamo u stvari dramske pokrete, dramski govor, dikciju...", kaže dr Jelena Veljković Mekić, profesorka strukovnih studija VŠSS u Pirotu.
Iako Pirot nije univerzitetski centar, studenti iz mnogih gradova Srbije rado dolaze, jer mlade ljude privlači način na koji se stiču znanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi.
"Vaspitač mora da ima brojne i profesionalne i opšte kompetencije. Dakle, mi smo i program postavili tako, ali svih ovih predhodnih godina mi nudimo i nešto što su vannastavne aktivnosti, dakle to je već praksa, tradicija. A profesori moraju da prate svoje studente u tim  interesovanjima, a ove pozorišne predstave jesu pokazatelj da im zaista idemo u susret", kaže dr Danijela Vidanović, direktorka VŠSS za obrazovanje vaspitača Pirot.
U ovoj školi radi i 17 doktora nauka, pa zato, kažu, nemaju problema sa akreditacijama i spremno dočekuju novu generaciju brucoša.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.