Bruksizam - škripanje zubima i kako ga otkloniti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruksizam - škripanje zubima i kako ga otkloniti

BEOGRAD - Bruksizam, prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, javlja se uglavnom noću i veoma je česta pojava kod osoba starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Međutim, i deca mogu da imaju ovaj problem iako je to kod njih uglavnom povezano sa postojanjem nelagodnosti zbog prehlade, infekcije uha, alergija i u najvećem broju slučajeva prolazi spontano ne ostavljajući bilo kakve posledice.

Stomatolozi ukazuju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritom nastaje neobično dugo i nefiziološki jako opterećenje zuba i njihovih potpornih struktura, dodajući da je ta navika često povezana sa emocionalnim stresovima, napetošću, strahom ili zamorom pri čemu je nesvesno stiskanje zuba povezano sa snažnim pokretima donje vilice levo - desno i napred - nazad zbog čega dolazi do škripanja i "trošenja" zuba brušenjem zub o zub.

S obzirom da se uglavnom javlja noću, većina pacijenata nije ni svesna da ima problem dok ga partner ili član porodice ne upozori na to ili dok ne primeti neki od simptoma.

Zato treba obratiti pažnju na bol u zglobovima, ušima ili glavi koji se javlja odmah po buđenju i traje tokom dana, povećanu osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje, pojavu zaravnjenosti griznih površina zuba kao i smanjenje visine prednjih zuba.

Stručnjaci preporučuju da ukoliko osoba posumnja da škripi zubima obavezno treba da se javi svom stomatologu da bi sanirala postojeća i sprečila dalja oštećenja.

Prema rečima protetičarke Marine Biljman, u ovakvoj situaciji je preporučljivo otkriti uzrok bruksizma, a u međuvremenu se pacijentu može pomoći tako što će mu se, na osnovu otiska zuba, izraditi silikonski štitnik za zube, takozvani "najt gard trej" (zaštitni zagrižajni šablon) koji treba da nosi tokom noći čime će se sprečiti dalje "trošenje" zuba i bolovi u zglobovima.

Biljmanova je dodala da u inostranstvu pacijenti koji pate od bruksizma mogu u apotekama da kupe već gotove štitnike, čija je cena oko 15 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Škripite zubima u snu? Umorni ste i napeti

Izvor: Mondo, 06.Avg.2008

Bruksizam - prekomerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, javlja se uglavnom noću i veoma je česta pojava kod osoba starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.