Britanci bi da učestvuju u privatizaciji Telekoma

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci bi da učestvuju u privatizaciji Telekoma

Predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž kaže da su britanski eksperti raspoloženi da budu konsultanti prilikom prodaje "Telekoma", ali nije isključio mogućnost da britanski ulagači budu i potencijalni investitori.

Pol Džadž kaže da bi britanski eksperti rado pomogli vladi u privatizaciji "Telekoma" kako bi vlast bila sigurna da je taj proces završen u korist Srbije, javlja Tanjug.

"Bez obzira kako želite da prodate, da li sve odjednom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili deo, eksperti bi dali najbolje savete u smislu cene koja se može dobiti i propisa koji se moraju izmeniti kako bi investitori došli", kaže Džadž.

Na pitanje da li to znači da je Velika Britanija više zainteresovana da u tom procesu bude konsultant nego investitor, on je rekao da je moguća i druga opcija.

"Britanska mobilna telefonija je jaka. 'Vodafon' je jedna velika britanska kompanija i bilo bi logično da u tom slučaju to budu oni, samo nemam saznanja o tome da li su zainteresovani za tu kupovinu ili nisu. Ima mnogo kompanija koje su potencijalni kupci državne imovine u Srbiji ako su uslovi korektni", naveo je Džadž.

Džadž je istakao da postoji izvestan broj investitora u oblasti građevinarstva koji su zainteresovani za projekte u Beogradu, ali i ukazao da Vlada mora da da dobre uslove kako bi privukla novac.

Na pitanje kako strani investitori gledaju na hapšenja velikih biznismena u Srbiji, osumnjičenih za malverzacije, utaju poreza i slična krivična dela, on je rekao da je to jako dobar signal za strane investitore, jer oni ne vole kada je zemlja korumpirana.

"Ključ svake zemlje je vladavina prava. Ne znamo da li su uhapšeni krivi ili nevini. Ako su krivi, vlada je u pravu što je krenula u hapšenja jer korupcija destabilizuje čitavu ekonomiju", naveo je predsednik Britansko-srpske privredne komore.

Džadž ocenjuje da britanski investitori, poput "Britiš Amerikan Tobaka" u Srbiji posluju dobro, uprkos tome što je politička i ekonomska situacija u poslednjih nekoliko godina bila teška.

Izveštaj Svetske banke kao reper 

Mnoge kompanije kada razmišljaju da ulože u neku zemlju, prema njegovim rečima, gledaju u izveštaj Svetske banke "Duing biznis" koji rangira 189 zemalja, a na kojem je Srbija otprilike na polovini liste.

"Vlada je svesna toga, o tome smo pričali i oni znaju i pokušavaju da kroz zakonske izmene unaprede te stavke, poput izdavanja građevinskih dozvola, ali ovo jesu u neku ruku prepreke, jer kompanija koja želi da investira gledaće u mnoge zemlje gde bi mogli da otvore predstavništvo, fabriku", kategoričan je Džadž koji ističe da kod investitora nema manjka novca.

Jednu od prednosti Srbije kao investicione destinacije, Džadž navodi niske troškove rada.

Upitan ima li načina da radnici u Srbiji budu dobro plaćeni, a da istovremeno zemlja bude atraktivna za investitore, on kaže da je odgovor u ekonomskom rastu.

Vizni sistem koji postoji između Srbije i Britanije otežava poslovnu saradnju, ukazuje predsednik Britansko-srpske privredne komore.

"Srbija je posebno oštećena ovakvim viznim režimom jer se odluke o izdavanju vize ne donose u Beogradu već u Poljskoj. To jeste nezgodna stvar, i ne može se braniti iz ugla biznisa. Mnogo je politike prisutno"; istakao je Džadž.

Upitan da li je već srpskim firmama stavljeno na raspolaganje oko 100 miliona evra o čemu se govorilo u javnosti kada je izabran za šerifa londonskog Sitija, Džadž je rekao da je srpskim firmama teško da dođu do novca jer ih banke nerado kreditiraju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.