Brigada MUP-a koja 70 godina čuva red u Beogradu

Izvor: RTS, 30.Avg.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brigada MUP-a koja 70 godina čuva red u Beogradu

Policijska brigada Beograd je u prvih sedam meseci bila angažovana na obezbeđenju skoro 800 javnih skupova, a prošle godine na 1.890, sa ostvarenih 320.000 radnih časova, izjavio je komandant te jedinice pukovnik Dušan Puvača.
Puvača kaže u intervjuu za Fonet da se brigada, koristi za obezbeđenje skupova gde se očekuje narušavanje reda i mira, poput raznih okupljanja građana, sportskih i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulturnih manifestacija, a angažovana je i na obezbeđenju trase kretanja stranih državnika koji dolaze u Beogra.

Najveće angažovanje je na održavanju javnog reda i mira na visokorizičnim skupovima, gde se okuplja veliki broj građana, kao i na skupovima gde bezbednosne procene govore da može doći do incidenata u većem obimu, rekao je Puvača.
Kako je istakao, zbog danonoćnog angažovanja na visokorizičnim skupovima, pripadnici Brigade su u stalnom sistemu obuke, i fizičke i psihičke, kako bi bili spremni za takve napore.
Puvača je dodao i da, pre svakog polaska na zadatak, komandanti bataljona obavezno pitaju sve pripadnike da li ima neko da se ne oseća sposobnim za posao, i da se onaj ko se javi ne šalje.
Govoreći o obezbeđenju utakmica, što je oduvek bio visokorizičan zadatak, Puvača je konstatovao da se tu situacija popravila i da ove godine nije zabeležen nijedan incident sa navijačima.
Većina navijača iz Beograda koji prisustvuju utakmicama poznaje pripadnike Policijske brigade i njihov odnos prema njima, zato i nema incidenata, napomenuo je Puvača.
On je dodao da su pripadnici Policjske brigade svakodnevno na ulici, a da je za građane posebna atrakcija Konjička i četa službenih pasa, koji patroliraju na izletištima, kupalištima i drugim mestima gde ze životinje izazivaju
veliku pažnju i postaju atrakcija.
Cilj rukovodstva Brigade je da, preko te dve jedinice, što više približi građanima, poručio je Puvača.
Gotovo sedamdesetogodišnja tradicija
Jedinica je osnovana 1946. godine, kao Konjički eskadron milicije, da bi u više navrata menjala ime, a Puvača je njen deveti komandant.
Brigada se popunjava iz sastava redovne policije, u poslednje vreme u nju dolaze i mladi policajci direktno sa kursa u Sremskoj Kamenici, a pripadnici mogu postati samo oni koji ispune fizičke norme i pokažu da im je stalo da
budu u jedinici.
Zbog teških i napornih uslova svakodnevnog rada primanja su nešto veća nego kod običnih policajaca, naveo je Puvača i dodao da, zbog specifičnosti posla, dosta ispaštaju i porodice pripadnika Brigade.
Kako je objasnio, pošto se utakmice igradu vikendom, subota i nedelja su "udarne" za rad Policijske brigade, i njeni pripadnici ne mogu biti sa suprugama i decom, koji tada ne idu u školu ni na posao, nego su na zadatku.
Komandant bataljona Policijske brigade, major Miloš Simonović, koji je rukovodio obezbeđenjem utakmice, Partizan - OFK Beograd naglasio je da se, kada su sportske manifestacije u pitanju, u zavisnosti od procene rizika, njeni pripadnici raspoređuju po gradu i po pet sati pre početka.
Ukoliko je utakmica normalnog rizika, angažovanje je tri sata pre početka, a ako je povišenog i do pet sati pre, a nakon završetka, nekad se desi da ostajemo i po dva-tri sata posle, objasnio je Simonović.
Pripadnici Policijske brigade se, kada su utakmice u pitanju, raspoređuju na svim pravcima dolaska prema stadionu, u centru grada i na mestima gde može doći do okupljanja navijača, kao i na autobuskoj i železničkoj stanici, kako bi obezbedili pratnju za navijače iz unutrašnjosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.