Brendiranje kraljevačkog kajmaka

Izvor: RTS, 25.Maj.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brendiranje kraljevačkog kajmaka

Kraljevački kajmak uskoro bi mogao da dobije zaštićeno geografsko poreklo. Tradicionalan način proizvodnje, podneblje i prepoznatljiv ukus su ono po čemu se prepoznaje i razlikuje od ostalih područja u kojima se kajmak proizvodi.
Kraljevački kajmak sa zaštićenim geografskim poreklom osigurao bi plasman na domaće i evropsko tržište iz tridesetak registrovanih domaćinstava i petnaestak mini-mlekara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji već ispunjavaju neophodne uslove.

Mlad, zreo, u drvenim bačvicama, a najlepši kada se namaže na hleb - nadaleko poznat kraljevački kajmak. Tradicionalni način proizvodnje je jednostavan. Isti u domaćinstvima, i u mlekarama.
Za kilogram kajmaka potrebna su 22-23 litra mleka, kaže Danijela Lišanin iz Obrve, u čijem domaćinstvu proizode kajmak za sopstvene potrebe i za prijatelje.
Snežana Pavlović, iz Milakovca kod Kraljeva, šef proizvodnje i jedna od osmoro radnika u mlekari "Perkom" objašnjava postupak proizvodnje: mleko se zagreva do određene temperature, potom se mleko razliva u šerpe gde ostaje preko noći. Ujutru se kajmak skida, najpre reže nožem, potom soli i islaže u predviđene posude.
"Kapacitet mini-mlekare je 2 tone mleka, pri čemu svakodnevno proizvodimo 60 kilograma kajmaka i 300 kilograma sira", kaže Miloš Jovanović vlasnik mini-mlekare "Perkom".
Cena kajmaka na pijaci je oko 500 dinara, a sa svakim kilometrom udaljenosti, cena se uvećava.
Kraljevački kajmak je prepoznatljiv i jedinstven proizvod iz više razloga. Sigurno da je to zbog klimatskih uslova, ispaše kojom se hrane krave jer su usmerene na više vrsta trava, i praktično je kao alpsko mleko, kaže Stevan Radoičić, sekretar Zadružnog saveza PK Kraljevo.
Da bi kraljevački kajmak postao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, neophodno je nekoliko uslova.
Stevan Radoičić iz Zadružnog saveza dodaje da bi trebalo da imaju što više registrovanih objekata za proizvodnju kajmaka na tradicionalan način, i da je potrebno da se dovrše laboratorijske analize koje su do sada rađene:
"Naravno, neophodno je i da se standardizuju proizvodi kako bi se što manje razlikovali, bez obzira na to od kog proizvođača potiču."
U Zadružnom savezu veruju da bi, već krajem leta, kraljevački kajmak mogao da postane proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Iz trenutno registrovanih tridesetak domaćinstava i petnaest mini-mlekara, tržištu bi moglo mesečno da se isporučuje više desetina tona ovog prepoznatljivog mlečnog proizvoda.
rts.kraljevo@rts.rs
036 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.