Brejvikova igra sa Oslom:Problem igrice, pica...

Izvor: B92, 21.Apr.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvikova igra sa Oslom:"Problem" igrice, pica...

Oslo -- Andreas Brejvik je ubio 77 osoba, nije izrazio kajanje zbog toga, a norveški sud je doneo odluku da su povređena njegova prava u zatvoru.

Desničarski ekstremista se žalio na vreme provedeno u samici, tvrdio je da su prekršena njegova ljudska prava, na šta je državno tužilaštvo istaklo da je izolacija bila neophodna pošto je ekstremno opasan, kao i da su uslovi u kojima boravi daleko iznad granica prihvatljivog.

Brejvik u zatvoru ima praktično trosobni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stan, može da koristi tri ćelije, po jednu za spavanje, vežbanje i učenje, a dozvoljeno mu je da obavlja fizičke aktivnosti i u dvorištu.

Takođe, može da kuva sam za sebe, kao i da pere veš, omogućeno mu je da održava redovne kontakte sa porodicom, uključujući i telefonske razgovore sa “prijateljicom“.

U zatvoru može da kontaktira sa advokatima, zdravstvenim službenicima, sveštenim licima, može da čita dnevnu štampu, gleda televiziju i koristi Plejstejšn konzolu druge generacije.

Odbio je mogućnost da igra šah sa ostalim zatvorenicima, ali mu je dozvoljeno da u ćeliji ima računar, bez internet veze.

Ipak, Brejvik se žalio na uslove u zatvoru, sud je doneo odluku u njegovu korist, a kao nedostatke u zatvorskom životu naveo je starost igrica za Plejstejšn, nezadovoljstvo time što mora da koristi plastičan pribor za jelo, a povremeno mu nije omogućeno da koristi sve tri sobe svoje ćelije.

Takođe, žalio se i na to što pri pripremanju hrane može da koristi samo sat za merenje vremena kuvanja jaja, kao i što mu nije dozvoljeno da ima na raspolaganju rernu kako bi pripremio picu.

Kao problem je naveo i to što nema dostupnost internetu.

Sud je rekao da je Norveška prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, ali se dodaje da nije ugroženo njegovo pravo za privatni i porodični život.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.