Braća proterana iz Nemačke zbog terorizma, vraćena u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2017, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća proterana iz Nemačke zbog terorizma, vraćena u BiH

Braća Amir i Emir Hodžić, državljani BiH koje je Nemačka odlučila da protera zbog sumnje da su povezani s islamističkim terorizmom, deportovani su u BiH gde su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu, ali će biti pod pojačanim nadzorom bezbednosnih službi, objavili su danas mediji u BiH.

Ovu informaciju potvrdio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić. On je rekao da je Nemačka braću Hodžić okarakterisala kao  osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dodajući da njima međutim nije suđeno jer nije bilo konkretnog krivičnog dela.

- Oni su naši državljani i po toj osnovi smo ih bili u obavezi da ih prihvatimo - naveo je Mektić.

Trebalo je da braća Amir i Emir Hodžić u septembru budu deportovani iz Nemačke, ali je nemačka policija odlučila da ubrza ceo postupak pa ih je već u četvrtak stavila na avion i vratila u Sarajevo. Po sletanju, njih su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), posle čega su pušteni, prenela je Hina.

Mektić je potvrdio da su bezbednosne agencije u BiH proteklih mesecima blisko sarađivale s kolegama iz Nemačke i da je identifikovana cela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info podsetio je da je iz BiH ranije proterana Egipćanka koju je policija zatekla u kući porodice Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo da je nevenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živeli u Nemačkoj. Tamo je utvrđeno da su u kontaktu s pripadnicima radikalnih grupa. "Okidač" za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u julu imali kontakt sa pripadnicima Islamske države koji se nalaze u Siriji i da je od njih traženo da izvedu teroristički napad na teritoriji Nemačke.

Amir i Emir su o tome su obavestili trećeg brata Semira, koji živi u Sarajevu, nakon čega se u istragu uključuju i pripadnici SIPA, ali sem pretrage kuće i proterivanja Egipćanke druge mere nisu preduzete.

Nemačka je na osnovu činjenice da su tokom pretresa stana koji su koristili Amir i Emir Hodžić pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi i brzo je doneta odluka da budu proterani.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.