Bošnjaci će tražiti zabranu referenduma u RS

Izvor: B92, 05.Sep.2015, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bošnjaci će tražiti zabranu referenduma u RS"

Bošnjački predstavnici će od Ustavnog suda BiH zatražiti zabranu održavanja referenduma o državnom sudu i tužilaštvu u Republici Srpskoj.

To je izjavio predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je, takođe, dodao da su bošnjački povratnici u ovom entitetu diskriminisani, prenela je Hina.

"Neko iz SDA će to uraditi. Sigurno ćemo se do kraja boriti da se poštuje ustav i zakon", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Izetbegović nakon sednice stranačkog predsedništva SDA u Banjaluci.

On je ocenio da više ne treba voditi "jalove sukobe koji ne vode nigde" prigovarajući politici predsednika RS Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji su najavili održavanje referenduma, objašnjavajući to nezadovoljstvom radom suda i tužilaštva BiH.

"Izražavam duboku zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u RS, posebno sve učestalijim napadima na povratnike, na njihovu imovinu i verske objekte", rekao je Izetbegović.

Posebno je upozorio na problem bošnjačke dece koja ne pohađaju škole u Republici Srpskoj jer tamošnje vlasti ne prihvataju predlog Bošnjaka da svoj jezik zovu bosanski, nego ga u službenim dokumentima srpski predstavnici nazivaju bošnjački ili pak jezik bošnjačkog naroda.

Rukovodstvo ove najveće bošnjačke stranke u BiH prvi put je sednicu održalo u Banjaluci, solidarišući se tako s Bošnjacima koji žive u ovome entitetu, navodi Hina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.