»Bosnić pozivao na vjernost IS«

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Bosnić pozivao na vjernost IS«

SARAJEVO - Merim Keserović iz sela Trnovi, kod Velike Kladuše, jedan od svjedoka u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv Huseina Bilala Bosnića, optuženog za podsticanje na terorizam, potvrdio je na suđenju da je Bosnić pozivao na vjernost IS.

Merim Keserović je potvrdio u Sudu BiH da su on i drugi svjedok Kenan Keserović, takođe iz sela Trnovi, poznavali Aliju Keserovića, koji je  krajem prošle godine otišao na ratište u Siriju, a koji je boravio jedno vrijeme kod  Bosnića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Merim Keserović, prvi svjedok Tužilaštva BiH koji je 17. februara uhapšen na aerodromu kad je krenuo na ratište, priznao je tokom ispitivanja da se susretao s Bosnićem u mesdžidu u Bužimu kad bi dolazio na džumu.

Rekao je da se ne sjeća iskaza koji je dao SIPA u Regionalnom uredu u Banjaluci, ali je naposlijetku potvrdio sve navedeno u tom iskazu.

Merim Keserović rekao je da je Alija Keserović njegov rođak i da je živio u njegovoj blizini, te da je radio kod Bosnića.

Prvi svjedok potvrdio je da poznaje Bosnića, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe, te da je odlazio na džumu i slušao njegove hutbe (pripovijedi) u Bužimu, gdje Bosnić ima svoj mesdžid u sklopu kuće u kojoj živi.

Potvrdio je da se Alija Keserović trenutno nalazi na ratištu u Siriji.

Dubravko Čampara, tužilac, pročitao je Merimu Keseroviću dio iz  njegovog iskaza koji je dao istražiteljima SIPA u Banjaluci.

"Sjećaš li se da si u iskazu koji si dao u svojstvu svjedoka naveo da je Bosnić govorio o tome kako treba biti vjeran Islamskoj državi i kako treba ići u Siriju i imati nijet (naum) pomoći  braći koja se bore na ratištu?"

Merim Keserović je rekao da se ne sjeća, te dodao: "Oni su pisali, ja ne znam."

Čampara je potom svjedoka upitao da li je u februaru krenuo na ratište u Siriju, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Adil Lozo, advokat optuženog, upitao je svjedoka da li je pročitao iskaz koji je dao prije nego što ga je potpisao, na što je svjedok odgovorio da je vidio iskaz i da je tačno sve što je rekao u iskazu.

Kenan Keserović rekao je da nije imao mnogo kontakata s Alijom Keserovićem, te da je jedino što zna da mu se ovaj javio iz Sirije i rekao mu da javi njegovoj majci da je tamo stigao živ i zdrav.

Tužilac ga je pitao da li je javio majci Alije Keserovića, a on je rekao da nije jer mu je bilo nezgodno, te da je o tome obavijestio komšiju koji joj je to prenio. Kazao je da je  s Alijom pričao o njegovom poslu kod Bosnića, te da zna da je čuvao Bilalove koze.

Kazao je da se Alija  duže vrijeme nije družio sa starim društvom, te da je to društvo izbjegavao jer su išli u diskoteke, pili alkohol i kockali se.

Za trećeg svjedoka Sud je donio odluku da bude zaštićen te  da se nijedna riječ koju je izrekao u sudnici ne smije prenijeti u javnost.

Adil Lozo, advokat optuženog, zatražio je od Suda da dozvoli ekspertizu koja će osporiti dio optužnice u kojem njegovog branjenika terete za  krivo  učenje.

"Zatražiću od Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu da uradi ekspertizu i  objasni termin džihada - svetog rata, koji je jedan od  farzova (obaveza) u Islamu, ali da se on pogrešno tumači, te da se tom ekspertizom utvrdi da li moj branjenik praktikuje zabranjeno učenje", rekao je Lozo, te dodao da, ako država želi da zabrani pominjanje džihada, onda treba da donese zakon o tome.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.