Borbe u kampusu i dalje traju, najmanje 10 mrtvih

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbe u kampusu i dalje traju, najmanje 10 mrtvih

NAJROBI - U napadu maskiranih napadača na univerzitet u Garisi na istoku Kenije, prema posljednjim informacijama, ubijeno je najmanje 10, a ranjeno više desetina osoba.

Policija javlja kako se trenutno odvijaju sukobi unutar univerziteta. U vrijeme napada u univerzitetskom kampusu nalazile su se stotine studenata, prenosi CNN.

Iz zgrade univerziteta, koju su okružili pripadnici policije i vojske, mogu su se čuti pucnji i ekplozije, prenio je AP, pozivajući se na policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izvore.

Za sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su somalijski militantni pripadnici grupe al-Šabab često izvodili napade u Keniji u protekle četiri godine, navodi Bi-Bi-Si.

Kenijska Nacionalna policijska služba je saopštila da su naoružani napadači upali u kampus pucajući najprije u čuvare, nakon čega je došlo do žestoke razmjene vatre sa policajcima koji obezbjeđuju studentske hostele, ali su napadači ipak uspjeli da uđu u univerzitetski kompleks.

Očevici su rekli lokalnim medijima da su napadači upali u džamiju univerziteta u vrijeme jutarnje molitve.

Iz jedne od zgrada u okviru kompleksa izlazi dim, navode očevici.

Garisa, koja se nalazi 150 kilometara od granice sa Somalijom, naseljena je velikim brojem kenijskih Somalaca, podsjeća Bi-Bi-Si.

Somalijska islamistička grupa al-Šabab ranije je organizovala više napada u Garisi i širom Kenije, počev od 2011, ukljućujući najpogubniji napad na tržni centar "Vestgejt" u prestonici Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno 67 ljudi.

Oni su organizovali napade kao odmazdu zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susjednu Somaliju.

Al-Šabab se bori za stvaranje islamske države u Somaliji, a i SAD i Velika Britanija su zabranile ovu organizaciju kao terorističku grupu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.