Bolji supergaleb - 4 miliona evra

Izvor: Večernje novosti, 17.Jan.2017, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji "supergaleb" - 4 miliona evra

Avionu domaće proizvodnje ključna uloga u obuci pilota za "migove". Postoji i interesovanje za letelice i delove Vojske Crne Gore MODERNIZACIJA aviona "supergaleb G4" ove godine koštaće Ministarstvo odbrane pola milijarde dinara, ili oko četiri miliona evra. Ovaj novac biće potrošen na nastavak projekta poboljšanja letelice ugradnjom savremenih uređaja i elektronske opreme. Školsko-borbeni avion jugoslovenske proizvodnje, zbog obuke i održavanja trenaže pilota lovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << avijacije, sledećih nekoliko godina biće jedna od ključnih letelica Ratnog vazduhoplovstva.Poboljšanje osnovnog aviona domaće borbene avijacije jedna je od najznačajnijih investicionih stavki u vojnom budžetu za sledeću godinu. Odobrena sredstva biće potrošena, između ostalog, na raspisivanje tendera, izbor stranog partnera kome će biti poveren posao, kao i za završetak potrebnog projekta modernizacije. Zahvaljujući ovom ulaganju, jedna eskadrila od najmanje devet ovakvih letelica ostaće u upotrebi u ratnom vazduhoplovstvu Srbije do 2030. godine.Buduća uloga "supergalebova" ponovo je otvorila pitanje crnogorskih letelica ovog tipa, koje su pre godinu dana oglašene na prodaju. U Podgorici je tada doneta odluka o prodaji četiri vazduhoplova, simulatora letenja na ovom avionu, kao i veće količine motora, rezervnih delova i alata. Deo oglašenog arsenala interesantan je Vojsci Srbije, koja je i ranije bila kupac sredstava sa "otpisa" crnogorske vojske.Kako kažu u našem Ratnom vazduhoplovstvu, Srbiji bi dobrodošao simulator letenja, kao i paket rezervnih delova. Uz dobru volju crnogorske strane, nije isključeno da predmet razgovora dve strane u budućnosti budu i letelice koje je Podgorica proglasila viškom.- Srbija je trenutno okrenuta pripremama pilotskog i tehničkog sastava, kao i infrastrukture za dolazak ruskih "migova". Sastavni deo ovog procesa biće i pojačavanje obuke pilota, gde značajno mesto ima avion "supergaleb G4", koji je važna karika od osnovne do obuke za letenje na nadzvučnim letelicama - kažu u Ratnom vazduhoplovstvu.Srbija je pre sedam godina preuzela od Crne Gore šest "supergalebova G4", od čega je polovina remontovana i u operativnoj je upotrebi. RV i PVO Vojske Srbije poseduje 22 ove letelica, među kojima je i jedan tegljač meta N-62T. Na stajankama je uglavnom desetak ovih letelica, od kojih većina ima raspored u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili "Kurjaci sa Ušća". Sve letelice proizvedene su između 1980. i 1990. godine. PRIMOPREDAJA NA BATAJNICINA Aerodromu Batajnica danas u podne biće izvršena primopredaja dužnosti komandanta 204. vazduhoplovne brigade Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Dosadašnji komandant, brigadni general Predrag Bandić, koji ide na dužnost šefa Vojnog predstavništva Srbije pri NATO, predaće jedinicu pukovniku Željku Biliću. Ceremonija primopredaje biće simbolično održana na dan formiranja prve srpske eskadrile u Prvom svetskom ratu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Hrvatska vojska predviđa nabavke od 170 miliona evra

Izvor: RTS, 18.Jan.2017, 23:44

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) je u finansijskom planu za ovu godinu predvidelo da izdvoji oko 1,3 milijarde kuna (oko 172 milona evra) za nabavke. . U ministarstvu je predstavljen plan nabavke za ovu godinu,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.