Blokada Srbije posledica sukoba Kitarovićeve i Kovača?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada Srbije posledica sukoba Kitarovićeve i Kovača?

Lični obračun Mira Kovača i Kolinde Grabar Kitarović razlog je blokade evropskog puta Srbije, smatra hrvatski novinar Drago Hedl.

- U diplomatskim krugovima u Briselu se verovalo da je Deklaracija, kao i otopljavanje odnosa Zagreba i Brisela posle susreta Kitarovićeve i Vučića dokaz da će doći do saglasnosti o otvaranju dva pregovaračka poglavlja, ali se to nije desilo - ocenjuje Hedl.

Kaže da se iz izvora bliskih Pantovčaku taj potez Ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << poslova objašnjava činjenicom da je izborna kampanja već počela, pa je i razumljivo pokazivanje mišića.

- Ne isključuje se i mogućnost da se radi o svojevrsnoj opstrukciji Mira Kovača, tehničkog ministra spoljnih poslova, zbog činjenice da nije bio uključen u hrvatsku delegaciju koja se sastala sa Vučićem - piše Hedl.

Telegram.hr je pisao da je bilo neobično što pored Kitarovićeve nije bilo Kovača, s obzirom na to da je uz Vučića stajao tehnički ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- To se smatralo nekorektnim potezom Kitarovićeve, tim pre što je u hrvatskoj delegaciji, uz Kitarovićevu i njenog savetnika za unutrašnju politiku Mata Radeljića, bio i Mate Granić, bivši šef hrvatske diplomatije i aktuelni savetnik predsednice za spoljnu politiku - smatra Hedl.

Prema njegovim rečima, blokada Srbije se može tumačiti i kao Kovačevo pokazivanje ko je stvarno šef u međunarodnim odnosima, bez obzira na to što je ustavno ovlašćenje predsednika države da učestvuje u kreiranju spoljne politike.

- Da naročite ljubavi između hrvatske predsednice i ministra spoljnih poslova nema, ne dokazuje samo odnos prema Beogradu, već i ranija opaska Kitarovićeve koja se kritički osvrnula na stanje u hrvatskoj diplomatiji, što je bila i indirektna poruka Kovaču kako se sa Pantovčaka gleda na njegov rad - piše Hedl.

On podseća i da je Kitarovićeva u intervjuu pozvala Kovača da posle sto dana vlade konačno uradi nešto u "toj" diplomatiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.