Blago pod zemljom, milijarde u oblacima

Izvor: Vesti-online.com, 22.Apr.2016, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago pod zemljom, milijarde u oblacima

U svakoj izbornoj kampanji otkrije se da Srbija leži na neverovatnim rezervama raznog rudnog bogatstva, a vodeće svetske kompanije se prosto otimaju o srpske podzemne milijarde. Tako se u kampanjama otkrivaju nalazišta gasa, nikla, nafte, zlata, bakra, te se, sledstveno tome, projektuju desetine hiljada radnih mesta, a pasivni krajevi, iz kojih stanovništvo ili beži u dijasporu, ili umire u staračkim seljačkim domaćinstvima, gleda kako Srbija samo što nije doživela ekonomski bum.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ovoga puta vest stiže iz Bora koji je uvek u vrhu po istraženim i neistraženim bogatstvima, ali je dug put od od bombastičnih novinskih naslova do rudnika.

Novost je da je kompanija Friport otkrila u ležištu Čukaru peki enormne rezerve bakra i zlata vrednih čak sedam milijardi dolara. Međutim, ma kako ova vest zvučala lepo, razloga za neki veliki optimizam u stvari još nema. Pre svega, ležište Čukaru peki je otkriveno još 2012, takođe izborne godine. Sada se najavljuje da bi probne bušotine mogle da prerastu u rudnike 2022. godine.

Premda nema sumnje da u Borskom okrugu zaista ima rude, pravo pitanje je koliko su nalazišta duboka i da li će ikada biti isplativo iskopavati je. O tome najbolje svedoči i izjava čelnika Friporta Mek Kenbi data pre samo šest meseci.

Friport Mekmoran je sprovodio istraživanja u Boru počevši od 2004. godine. Čukaru peki je u području koje na površini ne ukazuje ni na kakvo prisustvo mineralizacije, već je ležište potpuno sakriveno na velikoj dubini.

- Kompanija Rakita Eksplorejšn (zajednička firma Friporta i kanadske kompanije Rezervoar Minerals) nastavlja da istražuje kako bi utvrdila da li projekat ima potencijal da se razvije u rudnik, što je višegodišnji proces. Potrebno je još mnogo pozitivnih rezultata bušenja i drugih brojnih koraka kako bi došlo do odluke da se razvije rudarski projekat. Tek treba da se pokaže da li je pronađeno ležište ekonomski isplativo - objasnio je tada Kenbi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.