Bivši funkcioneri ne odriču se privilegija

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2014, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši funkcioneri ne odriču se privilegija

Iako su ostali bez položaja u vlasti, brojni bivši funkcioneri i dalje odbijaju da se odreknu privilegije lakšeg prelaska preko granice.

Prema podacima koje su Novosti dobile iz Ministarstva spoljnih poslova, čak 58 eks funkcionera koji su izgubili pravo na diplomatski pasoš još nije vratilo ovu putnu ispravu. Kažu da je u toku proces povratka diplomatskih i službenih putnih isprava od ovih osoba, ali nisu hteli da otkrivaju ko se sve nalazi na listi "zaboravnih", uz objašnjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da te podatke mogu davati isključivo državnim organima pod određenim uslovima.

Prema podacima od pre dva meseca, MSP je "dužio" 86 bivših funkcionera, a po nekim informacijama, na listi su bili Nada Kolundžija, Jelena Trivan, Srđan Miković, Nenad Konstantinović, Momčilo Duvnjak, Nemanja Šarović, Dušan Marić, Miloš Aligrudić, Branimir Đokić, Gordana Puvalić, Vesna Kovač, Nadica Momirov...

Jelena Trivan je juče potvrdila da je pasoš vratila, radikal Nemanja Šarović tvrdi da ga odavno ne poseduje, dok njegov stranački kolega Branimir Đokić kaže da "nije uspeo da ga vrati". "U nekoliko navrata sam kontaktirao sa MSP, ali nisam dobio informaciju gde i kako da razdužim pasoš. Uglavnom, ne koristim ga, već granicu prelazim sa običnom putnom ispravom", tvrdi Đokić.

Prema podacima MSP, u skladu sa Uredbom Vlade o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, 2.015 ljudi poseduje važeće diplomatske putne isprave, dok njih 1.221 ima važeći službeni pasoš.

Vlasnici diplomatskih i službenih pasoša dužni su da ih po prestanku funkcije, odnosno radnog odnosa, vrate MSP. Prema Uredbi o izdavanju diplomatskih pasoša, pravo na ovaj dokument, i posle prestanka funkcije, imaju predsednik Srbije, šef parlamenta i premijer, kao i ministar spoljnih poslova.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.