Bivši državni sekretari o bezbednosti

Izvor: VOA, 30.Jan.2015, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši državni sekretari o bezbednosti

Tri bivša državna sekretara sa diplomatskim iskustvom, koje obuhvata tri decenije, svedočila su ovih dana u Kongresu i iznela svoje vidjenje izazova koji ugrožavaju svetsku i bezbednost Sjedinjenih Država.

Henri Kisindžer, koji je služio pod predsednikom Ričardom Niksonom 70-ih godina prošlog veka, Džordž Šulc, koji je deceniju kasnije služio u administracijama predsednika Ronalda Regana, i Medlin Olbrajt, koju je za državnog sekretara imenovao predsednik Bil Klinton, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << svedočili su na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage o pitanjima - od pretnji islamskih ekstremista do konflikta u Ukrajini.

Kada se radi o Ukrajini, Medlin Olbrajt je rekla članovima odbora da je konflikt izumedju Rusije i Ukrajine destabilizovao Evropu na način koji nije vidjen od Drugog svetskog rata:

„Sadašnja agresija Rusije na Ukrajinu je fundamentalno izmenila bezbednosne procene na kontinentu i označila prvi put da su granice u Evropi izmenjene upotrebom sile od Drugog svetskog rata. Dogadjaji proteklih dana su pokazali da je konflikt, za koji su mnogi pretpostavili da je zamrznut, u stvari još uvek veoma vruć.“

U pogledu pretnji islamskih ekstremista, Henri Kisindžer je je sugerisao da su sukobi izmedju država i etničkih i verskih grupa na Bliskom istoku omogućili pojavu i jačanje Islamske države, grupe za koju kaže da želi da ospori pravo na postojanje svih postojećih država:

„Kontrola teritorije od strane teororista čiji cilj je zbacivanje svih postojećih institucija predstavlja pretnju bezbednosti i konflikt sa Islamskom državom treba sagledati u tom kontekstu.“

Džordž Šulc je takodje govorio o nizu medjunarodnih pitanja i konflikata, ali se osvrnuo i na probleme u Severnoj Americi, kako je rekao – „u našem susedstvu“. On je sugerisao da se koreni imigracionih problema ne nalaze samo na američkim granicama:

„Kada smo nedavno imali krizu sa decom koja su se sama pojavila na našoj granici nije se radilo o Meksikancima. To samo ukazuje da su pitanja dublja i da treba da nastojimo da pomognemo u njihovom rešavanju i da analiziramo zašto roditelji u El Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali šalju decu na sever. Moramo da obratimo pažnju na te probleme koji su deo šireg pitanja ilegalne imigracije.“

Pretres su u više navrata prekinuli demonstranti koji su kritikovali ulogu Henrija Kisindžera u Vijetnamskom ratu i sukobima u Latinskoj Americi. Džordž Šulc je ustao u Kisindžerovu odbranu, a demonstanti si bili izvedeni iz sale uz aplauz prisutnih.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.