Izvor: Kurir, 27.Nov.2014, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birokratija pojela 3,3 milijarde evra i 65.000 radnih mesta!

Građevinske firme i industrija materijala, zbog prolongiranja novog zakona o planiranju i izgradnji, pretrpeli ogromnu štetu u poslovanju

BEOGRAD - Srbija je u poslednje tri godine ostala bez ulaganja od 3,3 milijarde evra i 65.000 radnih mesta u građevini zbog odlaganja donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji, odnosno aktuelnih loših propisa i silne birokratije, zaključci su Mreže za poslovnu podršku na osnovu analize zvaničnih podataka i stavova 726 menadžera >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << građevinskih firmi.

Mreža je istraživala koliko je odlaganje donošenja novog zakona nanelo štete kompanijama u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala. Čak 94 odsto kompanija saopštilo je da je pretrpelo štetu zbog nerealizovanih ili delimično realizovanih poslova.

- S obzirom na to da 726 anketiranih firmi predstavlja 10 odsto ukupno registrovanih građevinskih firmi, kad se dobijeni podaci multipliciraju na nivo čitavog sektora, ukupna šteta u periodu 2012-2014. iznosi 3,3 milijarde evra. Odlaganje donošenja novog zakona i uprošćavanja procedura u građevinarstvu onemogućilo je i otvaranje 65.000 stalnih ili privremenih radnih mesta. Bez hitne promene propisa i sledeća godina biće izgubljena za građevinski sektor - kaže Dragoljub Rajić, konsultant u Mreži za poslovnu podršku.

Zakon donet 2009, prema rečima Dobroslava Bojovića, direktora firme „Napred“, potpuno je zakočio gradnju. On kaže za Kurir da je prvi deo zakona, kojim se definiše svojina, ključan u blokiranju investicija u građevini.

- To su odredbe o konverziji koje kod nas nisu primenljive, a nisu primenjene ni u regionu. To ne otežava gradnju, nego je blokira - navodi on.

Na pitanje da li će problem biti rešen, Bojović odgovara da građevinci očekuju da se novi zakon usvoji do 10. decembra. Kaže da nije poznata konačna verzija, ali nadležni obećavaju da neće biti konverzije ili da će biti odložena. Namera je, dodaje, da se ovaj problem reši u skladu s praksom u drugim zemljama.

Činjenice

KOJE PROCEDURE SU ZAKOČILE GRADNJU

Izdavanje građevinske dozvole54,7%

Dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole45,8%

Dokumentacija iz Katastra nepokretnosti51,9%

Izdavanje lokacijske dozvole27,8%

Izdavanje upotrebne dozvole26,3%

Sertifikat za proizvode (materijal) 19,8%

Dozvole za dogradnju i nadogradnju21,7%

Procedure za rekonstrukciju, adaptaciju i modernizaciju11,6%

Procedure za urbanističke planove i planove pri opštinama7,9%

Procedure za promenu namene prostora u zgradama16,8%

Ostale procedure u oblasti građevinarstva i IGM15,5%

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.