Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Birkinka” juri novu rekordnu cenu

Model tašne od krokodilske kože sa 245 dijamanata i belim zlatom možda bude prodat za više od 200.000 dolara

„Birkin” torba, za koju se očekuju da će biti prodata po novoj rekordnoj ceni, biće ponuđena na aukciji 23. septembra na Beverli hilsu. Napravljena je od krokodilske kože, ukrašena kopčama od osamnaestokaratnog belog zlata i optočena sa 245 dijamanata, a nova vlasnica, kako se procenjuje, moraće da izdvoji više od 125.000 dolara, kolika je bila cena „starije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ’birkin’ sestre” prodate 2011. godine.

Taj model je, takođe, nosio oznaku brenda „Ermes”, ali je bio u crvenoj boji i sa manje dragulja. Zato se očekuje da će ova torba, visine oko 30 centimetara, u neutralnoj bež boji, biti skuplja za čak 75.000 dolara.

Dame koje mogu sebi da priušte asesoar dele sreću poznatih poput Viktorije Bekam, Kim Kardašijan ili Dženifer Lopez. Za najpoznatiju spajsicu i suprugu bivšeg engleskog fudbalskog reprezentativca Dejvida Bekama, strani mediji proračunali su da je za „birkin” torbe potrošila skoro dva miliona dolara. O najpoznatijoj sestri porodice Kardašijan kruži priča da ih ima toliko da može svakoga dana da nosi drugu.

Torba je dizajnirana sredinom osamdesetih godina i ime je ponela po engleskoj glumici Džejn Birkin. Navodno, ona se požalila kreatoru kuće „Ermes” – Žan Luju Dimou da su joj svi modeli mali i ubrzo je na njenu adresu stigao danas planetarno poznat model.

Godišnje se ručno izradi samo nekoliko hiljada komada. Najčešće od prirodne kože: krokodila, noja, koze, guštera, bizona. Najniža cena im je nekoliko hiljada dolara. Potencijalne vlasnice se upisuju na listu čekanja, a ponekad prođe nekoliko godina dok ne ponesu „ne običnu tašnu, već ’birkinku’”, kako je pojašnjeno u jednoj od poznatijih scena iz popularne TV serije „Seksi i grad” u kojoj je plavuša, Njujorčanka Samanta Džouns, preko veze pokušavala da je nabavi.

A. C.

objavljeno: 21.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.