Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2016, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bijeljina: Na sud zbog smeća ide 400 stanovnika

BIJELJINA - Rad "Gradske toplane" i preduzeća "Komunalac" u Bijeljini sve više ugrožavaju nesavjesni korisnici njihovih usluga, zbog čega su prinuđeni da putem tužbi naplaćuju dugovanja.

Oni koji ne plaćaju račune pravdaju se time da se teško živi i da su plate male. Međutim, u najtežem položaju su penzioneri, ali su upravo oni najredovnije platiše.

- Primam penziju od 300 maraka, ali dok izmirim sve obaveze prema državi i kupim lijekove, jedva nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pretekne. To je puko preživljavanje. Ipak, računi se moraju platiti - priča Slavko J. iz Bijeljine.

Penzionere hvale i u komunalnim preduzećima. S druge strane, naglašavaju da im problem predstavljaju stanovnici koji iz sezone u sezonu ne žele da plate dug, što se uveliko odražava i na kvalitet usluge, a neredovne platiše su dovele u pitanje i početak grijne sezone.

- Korisnici nam duguju oko 200.000 maraka, a već dvije godine ne dobijamo subvencije iz budžeta grada - ističe direktor "Gradske toplane" Radomir Marjanović.

Dodaje da zbog ogromnih dugovanja i izostanka subvencija nemaju novca za veću rekonstrukciju mreže, pa popravljaju samo ono najnužnije.

- Moraćemo da pronađemo neko rješenje za ovaj problem, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni da tužimo neplatiše - rekao je Marjanović.

Slična situacija je i u drugim preduzećima. Iako je plaćanje usluga za odvoz smeća do sada bilo najjeftinija stavka u kućnom budžetu, i tu se situacija promijenila. Zbog neizmirivanja obaveza preduzeće "Komunalac" je poslije opomena tužilo 400 domaćinstava koja za odvoz smeća duguju od 100 do 250 KM. Među dužnicima je i 50 pravnih lica.

Usluge ovog preduzeća koristi oko 25.000 fizičkih i oko 2.100 pravnih lica. Najveći broj neplatiša, oko deset odsto, živi u seoskom području Semberije, uglavnom u najudaljenijim mjestima. Iako je podnošenje tužbi posljednja mjera kojoj pribjegavaju, u "Komunalcu" kažu da drugog načina nema.

- Prinuđeni smo da potraživanja naplatimo putem tužbi, jer se to odražava na finansijsku disciplinu - rekao je direktor "Komunalca" Milorad Stjepanović navodeći da je korisnicima njihovih usluga na raspolaganju i mogućnost reprogramiranja duga kako bi na što lakši način izmirili dugovanja.

Nešto bolja situacija je kada je u pitanju naplata računa za struju i vodu.

Računi na internetu

S ciljem unapređenja dostave računa "Komunalac" je uveo dostavu računa putem elektronske pošte.

Dostava računa putem interneta dostupna je za sve korisnike usluga, bez obzira na to da li je riječ o pravnim ili fizičkim licima, i omogućava se na zahtjev korisnika.

(Glas Srpske)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.