Bicikl za zdrav život

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bicikl za zdrav život

Šabačko Udruženje građana "Vozi ulice" sezonu masovnih vožnji biciklom po gradu započelo neobičnim gestom, a da doprinese promociji zdravog načina života, u koloni biciklista našao se i gradonačelnik.
"Daj pedalu globalnom zagrevanju, "Biciklom na posao", "Dan beza auta"- samo su neke od poruka šabačkih biciklista koji su se okupili na gradskom trgu u nameri da podesete sugradjane da je vožnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bicikla lakši, ekološki i zdraviji način prevoza.

Da Šabac nema izgrađene staze i da je vožnja ulicama rizična, poručili su i namlađi biciklisti.
"Obično vozim na trotoaru ili po putu. Volim da vozim bicikl, dobra je organizacija svi smo se udružili da napravimo staze po celom gradu", kaže Filip Petrović, devet godina iz Šapca.
U martovsku vožnju, šabački biciklisti pozvali su u i gradonačelnika, kome su poklonili jedno službeno vozilo na dva točka.
"Ovaj gest ide u tom pravcu da gradonačelnik sagleda grad iz perspektive bicikliste i na taj način vidi sa čume se mi susrećemo na ulicama i da podrži izgradnju biciklističkih staza", kaže Nemanja Manjenčić, Udruženje ,"Vozi ulice" iz Šapca.
"Grad Šabac je opredeljen zdravom načinu života i drago mi je što sam dobio ovaj bicikl kao službeno vozilo. Insistiraću kod naših zaposlenih da ga što više koriste. Mi smo inače uveli jedan dan u nedelji kada se vozi bicikl i to je preporuka da poslednji petak u mesecu bude dan kada svi zaposleni u Gradskoj upravi na posao dolaze biciklom ili peške", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Četvrtu sezonu vožnje, šabački biciklisti započeli su i posebnim pozivom.
"Umesto da vozite kola, dodjite biciklom, vozite se sa nama. Svake poslednje subote u mesecu mi se ovde okupljamo, krećemo u zajedničku vožnju da ljudi vide da je bicikl sastavni deo saobraćaja i da obrate pažnju", kaže Ivan Stefanović, Udruženje "Vozi ulice" iz Šapca.
Osim druženja i zajedničke rekreacije, korist od ovog okupljanja je i obećanje gradonačelnika da će Šabac, uz preporuke Ministarstva saobraćaja, uskoro dobiiti kompleks biciklističkih staza.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.