Bića protiv korupcije

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bića protiv korupcije

Od šifrovanih naziva antikorupcijskih tela čoveku može da se zavrti u glavi, pa otuda i nije teško shvatiti svrhu njihovog razmnožavanja. Služe, naime, da zbune kriminogene elemente. Gde god da se zaviri čeka novo, tek osnovano radno biće, da ne kažem – telo – koje se odmah maši antikorupcionaškog mača i sa frazama o srećnom društvu pristupa čitavoj armiji stvorova, udruženih protiv te lopovske hidre...

Tako saznasmo i sledeće: da Srbija ima detaljne akcione planove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Nije uzalud dat ovako komplikovan naziv za organ, ili ekstremitet, koji bi trebalo da zvekne pravo u glavu srpsku pošast. Jer, ko nauči napamet naziv tela za koje radi, taj će valjda umeti da počisti korupciju kao tumor sa srpskog organizma.

Ali, negde je zaškripalo u međusobnoj saradnji državnih organa, pa su rezultati postignuti protiv korupcije nezadovoljavajući, upozorio je ministar pravde Nikola Selaković.

Kako da ne zaškripe, kad saznasmo još ponešto. Da su ti akcioni planovi ne samo komplikovani, nego i – horizontalni! Tako je strategija u borbi protiv korupcije opisana kao sklapanje plakara koji škripi, umesto da se rat protiv antidržavnih elemenata vodi na nešto jednostavniji način.

Kinezi, recimo, nemaju takvu komplikovanu kafkijansku šemu organizacije. Oni leče korupciju tako što vešaju ili streljaju. Tako, osim borbe protiv korupcije, afirmišu i seču u birokratskom aparatu.

Ali, mi smo humano društvo. Zato, najpre, treba otkloniti škripanje. Potom je neophodno povezati horizontalne linije državnih organa u skladno telo, što je valjda uslov da takav sklepani dr Frankenštajn udari na državne muljatore.

Međutim, taman se pomislilo da se država prizvala pameti, kad – pobunilo se drugo telo! Začuvši da je prvo telo već počelo da maršira ka antikorupcionoj koti, počelo je i to drugo da se kreće ka Srbiji čiste savesti.

Postoji, naime, još jedna krupna antikorupciona zverka koja ne misli da ustukne pred namerom ministra Selakovića da on preuzme liderstvo nad prvim telom. To biće se zove Agencija za borbu protiv korupcije. Onom prvom telu, drugo telo je odmah odgovorilo:

– Čemu dupliranje antikorupcijskih tela!

Ali, tek će se čuti i glasovi ostalih tela. Ne možete tek tako, bez nas, da krenete u bitku, spremaju saopštenje ostali organizmi! A nije da ih nema. Tu su i Savet za borbu protiv korupcije, pa Grupa za koordinaciju u borbi protiv korupcije Ministarstva pravde, onda Specijalizovano tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju i antikoruptivna odeljenja u višim javnim tužilaštvima...

Tako je stvorena čitava elita birokrata koja se hrani stranim donacijama ili budžetom, sa istim proklamovanim ciljem: da sva ta bića, kao osmi putnik, uđu u sistem korupcije i unište ga.

Ili ta bića sve vreme mljackaju nas?

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.