BiH maćeha za buduće majke

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH maćeha za buduće majke

BANJALUKA, SARAJEVO - Najbolja zemlja na svijetu za buduće majke je Norveška, dok je BiH na 54. mjestu od ukupno 179 država obuhvaćenih najnovijim izvještajem organizacije "Save the Children".

Istraživanje kojim su, između ostalog, "izvagani" broj smrtnih slučajeva majki, ali i preminule djece mlađe od pet godina pokazalo je da je BiH, uslovno rečeno, maćeha za majke, jer smo na dosta lošijoj poziciji u odnosu na države u regiji.

Najbolje se pozicionirala Slovenija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koja se učvrstila na 15. mjestu, Hrvatska je zauzela 30, Srbija 35, Makedonija 37, a Crna Gora 42. poziciju.

Kada je konkretno riječ o nama, u analizi stoji da je u 2013. godini u BiH stopa preminulih majki tokom trudnoće ili porođaja bila jedna na 9.700, a da nas je zauvijek napustilo 6,6 od 1.000 djece mlađe od pet godina.

Monitoring je obuhvatio i očekivani broj godina formalnog školovanja, učešće žena na vlasti, te bruto nacionalni dohodak po stanovniku, što zaista, ruku na srce, i jesu parametri kojim ne možemo da se pohvalimo.

Da damama koje planiraju porodicu u BiH nije nimalo lako, uvjerili su se i u Udruženju porodica "4+" Banjaluka, iz kojeg kažu da na ovu problematiku ukazuju godinama.

"Treba nagraditi svaku majku koja rodi dijete. Kada je riječ o našim članicama, u više od 70 odsto ne radi nijedan od roditelja, majke pogotovo, a bore se za djecu, podižu ih. To dovoljno govori o njihovom statusu", ocjenjuje Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica "4+".

Osim što se brojni roditelji u BiH bore sa siromaštvom, koje ih sprečava da svojoj djeci obezbijede sve što bi htjeli, ispaštaju i mališani.

"Danas, nažalost, mnoga djeca žive na granici siromaštva. U kategoriji djece najugroženi su najmlađi, oni koji su potpuno zavisni od odraslih i čiji život i razvoj i odrastanje zavisi od toga koliko smo im pružili, da li smo prepoznali njihove osnovne potrebe i da li smo na njih pravilno reagovali, počev od ishrane beba, njihovog vakcinisanja, redovnih pregleda i slično", navode iz Institucije ombudsmana za djecu RS.

Kada je riječ o ovom istraživanju, najbolja zemlja za majke je, dakle, Norveška, a slijede je Finska, Island, Danska, pa Švedska.

Po istom kriterijumu, najgora država je Somalija, u kojoj umire jedna od 18 majki, a do pete godine premine jedno od 145,6 djece. Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, te Niger, tek za nijansu su bolji od Somalije.

"Moramo učiniti više kako bismo osigurali da majke i bebe imaju pravu šansu za preživljavanje i srećan, zdrav život, bez obzira na to gdje žive. 'Save the Children' vjeruje da majka u Somaliji ili Americi zaslužuje iste šanse kao i majka u Norveškoj", rekla je Karlin Majls, predsjednik organizacije "Save the Children".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.