BiH je veoma blizu crvene linije, a to znači...

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BiH je veoma blizu crvene linije, a to znači..."

Politika rastakanja, proizvodnje animoziteta i mržnje, koja traje 20 godina, ostvarila je rezultate koji su već blizu crvenoj liniji preko koje se više ne može.

To za Dojče vele, po pitanju stanja u Bosni i Hercegovini, kaže novinar, pisac i diplomata Zlatko Dizdarević.

Nakon referenduma u Republici Srpskoj, kaže da nema sumnje da je u pitanju predizborna kampanja, ali i da misli da je cela priča izašla iz okvira standardnih podizanja tenzija i provociranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnosti kako bi se dobili bolji izborni rezultati.

“Ovaj put je mnogo gore jer ta politika rastakanja BiH i proizvodnje animoziteta, sve do mržnje, traje već dvadeset godina i ostvarila je rezultate koji su već vrlo blizu jednoj crvenoj liniji preko koje se više ne može. Čak ako je neko i imao nameru da to ostane u okvirima predizborne kampanje, mislim da je bio krajnje kratkovid jer je stvar došla do tačke koja je mnogo ozbiljnija”, kaže Dizdarević.

Na konstataciju da neki političari pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje, sagovornik Dojče velea ističe da takva očekivanja nisu realna, s obzirom na krizu u EU.

“Prvi je da ova država nikada neće izaći na „zelenu granu" ukoliko ona ne nađe sopstvene snage i sopstveni interes da se emancipuje kao država. Druga stvar je što se, sa nivoa „malih političkih optika" koje caruju ovde, ne razume da mi nismo faktor, ni za međunarodnu zajednicu, ni za EU u onoj meri u kojoj se to ovde misli. Svetski fokus sada je prebačen na Bliski istok i Balkan je, u poređenju s tim, čisti ‘diznilend’”, ističe Dizdarević.

Prema njegovim rečima, Rusija nije zainteresovana za dodatnu destabilizaciju Balkana.

“Naravno da oni doživljavaju Srbiju i RS kao deo svoje interesne zone ovde, ali ne mislim da Rusija dalje potkopava stabilnost Balkana ili BiH. Na kraju krajeva, zašto to ne reći, Rusija ima pravo da zastupa ovde svoje interese, baš kao što to čine i svi ostali. Što se Srbije tiče, mislim da rukovodstvo Srbije ima svoje opredjeljenje prema EU i ne verujem da će ono iz emocionalnih ili lažno-istorijskih razloga da žrtvuje svoje aktuelne interese zbog RS, odnosno zbog loše politike koju vodi RS”, kaže Dizdarević.

On kaže i da je referendum u Srpskoj loš potez i da destabilizuje BiH, u momentu kada ona zauzima startnu poziciju ka EU.

“Da pojednostavimo, ne očekujem da će referendum dovesti do onoga što se spominjalo po principu: rat, krv, sukobi... Ipak, sasvim je izvesno da imamo situaciju koja će biti rezultat apsurdnog i nediplomatskog načina razmišljanja. Uoči referenduma, situacija je dovedena do onoga što se u ozbiljnoj politici uvek izbjegava, a to je situacija „ili-ili". Pobediće ovaj, izgubiće onaj. Situacija između Dodika s jedne i Izetbegovića i međunarodne zajednice s druge, dovedena je do te tačke. Formalno gledano, imamo napad na ustavni poredak BiH. Međutim, mi imamo napade na ustavni poredak već više od 20 godina. Mi imamo 90 nerealizovanih odluka suda zbog kojih se niko nije počešao iza uha. Imamo šizofrenu situaciju u kojoj su pravni sistem i ustavni poredak davno napušteni i njima se manipuliše, a iz te priče uzima svako ono što mu treba. Ceo taj košmar sada je došao do crvene linije o kojoj sam govorio na početku”, navodi Dizdarević.

Evropska unija je, kaže Dizdarević, zakasnila 20 godina sa BiH, vratila se u igru zbog svojih unutrašnjih interesa, zbog straha od islamizacije, zbog straha od Rusije, ali ne shvata da se vratila na teren u kojem BiH nije više čak ni ono što je bila 1996.

“Supstanca Bosne i Hercegovine oduvek je bila društvo, a ne država. Na tom terenu je BiH poražena i to organizovano, temeljno i sistematski. U BiH je rastureno društvo. Država može da se reorganizuje, ali kod društva to ne ide tako brzo i lako. Bosna i Hercegovina praktično nema svoj unutrašnji državni suverenitet – ona ima spoljni suverenitet koji je oličen u njenom međunarodnom priznanju, ali unutrašnji suverenitet potpuno je rastočen na tri dela i to na platformi koja se zove „jedan protiv dva" – uvek je „jedan protiv dva", u zavisnosti od trenutnog internog interesa. Ako imate tri unutrašnja suvereniteta čija jedina filozofija glasi „kako poraziti onaj drugi", tu se ne može naći platforma za zajednički interes i evropski put. To je ono što je najdramatičnije u sadašnjoj situaciji koja se samo iskazuje pričom o referendumu”, ističe Dizdarević.

Na pitanje šta predstavlja “crvenu liniju”, koju često pominje, odgovorio je:

“Predstavlja raspad BiH. Ne mislim da on mora biti krvav, ali će se doći do apsurdne blokade u kojoj ni mi sami sebi nećemo biti država, niti ćemo biti faktor stabilnosti u regionu. Šta više, bićemo vrlo infektivni u regionu, jer BiH ne može da dođe ni u kakvu vanrednu situaciju bez učešća Hrvatske i Srbije, pa i Turske s treće strane. Turska sada odjednom postaje fantazija za deo BiH i bošnjački identitet se traži u Turskoj. Kakve veze ona ima sa identitetom BiH? Stoga 'crvena linija' znači da će BiH postati ozbiljan faktor destabilizacije regiona.”

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dizdarević: BiH blizu crvene linije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016

Novinar, pisac i diplomata Zlatko Dizdarević ocenio je da sve što se poslednjih nedelja dešava na prostoru BiH, kao i predizborna kampanja izlazi iz okvira standardnih podizanja tenzija i provociranja javnosti kako bi se dobili bolji izborni rezultati...Dizdarević, međutim, ukazuje da je ovog puta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.