BiH: Usvojen Zakon o radu, sutra novi protesti

Izvor: B92, 30.Jul.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Usvojen Zakon o radu, sutra novi protesti

Zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su Zakon o radu, koji je bio uzrok današnjih protesta nekoliko hiljada radnika.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi i da ako ne bude usvojen, neće biti zapošljavanja i pristupnih evropskih fondova.

Nekoliko hiljada radnika danas je protestovalo u Sarajevu ispred zgrade Federalnog parlamenta, dok je trajala sednica na kojoj se glasalo o usvajanju Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o radu.

Proteste radnika organizovali su predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo predloženim zakonom o radu smatrajući ga "robovlasničkim i lošim za radnike, a dobrim za vlast".

Radnici su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH i pokušali su da uđu u zgradu u kojoj zaseda Dom naroda.

Radnici su tražili da se povuče Predlog zakona, na koji imaju 26 primedbi.

Donošenje novog Zakona o radu smatra se jednim od najkrupnijih reformskih pitanja u Bosni i Hercegovini koje će biti odvojeno rešavano na nivou dva entiteta - Federacija BiH i Republika Srpska, a u dogovoru sa Evropskom unijom u sklopu dokumenta "reformska agenda 2015- 2018".

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH pozvali su sutra radnike da se ponovo okupe ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u 14.00 sati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.