Bezbroj naučnih čuda na predstojećem Festivalu nauke

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2015, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbroj naučnih čuda na predstojećem Festivalu nauke

Simulacija eksplozije vulkana Krakatoa, najveće koju pamti covečanstvo, delić originalne kosti dinosaurusa, kao i način dobijanja lava lampe i snežne kugle - deo su postavke ovogodišnjeg Festivala nauke "Čuda su svuda", koji su organizatori danas predstavili, uz poziv građanima da posete manifestaciju.

Razne eksperimente, ali i još mnogo "čuda" moći će da vide posetioci Festivala i da se od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu uvere u brojna čuda koja nauka objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na jedinstven način.

Naučnik Milan Popović, pokazao je danas u galeriji Progres, kako obične stvari mogu da izledaju fascinantno, izvodeći "ekspodirajuće otkriće", odnosno simulaciju eksplozije vulkana Krakatoa.

U ogledu sa balonom, pokazao je da bi se naša koža potpuno raspala, ukoliko bismo je na duže od jedne sekunde stavili u tečni azot.

Mlade naučnice iz Škole za male genijalce pokazale su kako se pravi duga u čaši, lava lapma i magična rukavica, dok je Laboratorija za psihologiju Filozofskog fakulteta predstavila vizuelnu iluziju "Zmaj".

Festival nauke se pridružuje i obeležavanju 2015. godine kao Međunarodne godine svetlosti, pa svoje posetioce uvodi i u svet svetlosnih čuda - laserski lavirinti poput onih iz visokobudžetnih holivudskih filmova i sviranje na laserskoj harfi uz pomoć snopova svetlosti, kao i igranje na nesvakidašnjem svetlosnom igralištu...

Prema rečima direktorke Festivala nauke Ane Jovanović, ove godine sajam će obuhvatiti 52 postavke, kao i deset programa na naučno-fantastičnoj bini.

"Ponosni smo na program ove godine i uspeli smo da podignemo kvalitet sadržaja", rekla je Jovanović izrazivši zahvalnost svima koji su pomogli organizaciju, sponzorima, ali i ambasadama Francuske, SAD, Italije i Izraela.

Ističući da iz godine u godinu ima sve više učesnika, Jovanović je pozvala sve da dođu na Festival da uživaju u programu.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Ðorđević podsetio je da pre nekoliko godina u zgradi Geozavoda Festival posetilo 5.000 ljudi, navodeći da se nada mnogo većem broju posetilaca ove godine, jer je festival više od promocije nauke.

"Cilj nam je da pokažemo da je nauka važna, ne samo za naučnike", rekao je Dorđević.

Anđelka Vučetić Dragović iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a, koji će se takođe predstaviti na Festivalu, pozvala je građane da dođu na Sajam i vide na koji način se nauka bori protiv kriminala, koje su najsavremenije metode u forenzici, kako se izazivaju otisci, analizira DNK ili utvrđuje prisustvo droge....

Stefan Despotović iz Kompanije NIS, koja je generalni sponzor, rekao je da će se ta kompanija predstaviti na Festivalu postavkom koja će posetiocima pokazati osobine, karakteristike i zanimljivosti prirodnog gasa, kao i način njegovog transporta, čuvanja, proizvodnje...

Najveće izdanje festivala do sada biće smešteno u halama 3 i 3A Beogradskog sajma, a ceo sadržaj podeljen je u nekoliko programskih celina - interaktivne postavke, naučno-fantastična bina, ekspertinejdžeri, radionice i izložbe.

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, karte će moći da se kupe i na Beogradskom sajmu.

Prijatelj manifestacije je MTS, a podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, ambasade SAD, Izraela i Italije.

Sponzori devetog Festivala nauke su EPS, Nacionalna geografija, Erste banka, Beogradski sajam i Grafiks.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bezbroj naučnih čuda na predstojećem Festivalu nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 09:48

Simulacija eksplozije vulkana Krakatoa, najveće koju pamti covečanstvo, delić originalne kosti dinosaurusa, kao i način dobijanja lava lampe i snežne kugle - deo su postavke ovogodišnjeg Festivala nauke "Čuda su svuda", koji su organizatori juče predstavili, uz poziv građanima da posete manifestaciju...Razne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.