Bezbednosne pretnje na Internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednosne pretnje na Internetu

U Srbiji trenutno ima oko 2,85 miliona korisnika Interneta, od kojih 1,6 miliona trguje preko ove globalne mreže, ali je opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo nizak, ocenjeno je na panel diskusiji pod nazivom "Internet bezbednost 3 u 1".

Srbija je ove godine po drugi put deo "Evropskog meseca sajber bezbednosti", koji tokom oktobra sprovodi Agencija Evropske Unije za bezbednost mreža i podataka (ENISA) i tim povodom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je juče panel diskusiju u Muzeju nauke i tehnike.

Učesnici panela, domaći i regionalni stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu, pokušali da odgovore na pitanja - koje su danas glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike, kako se zaštititi, šta rade državne institucije i šta se od njih očekuje.

Koordinatorka slovenačkog nacionalnog programa edukacije "Sigurni na Internetu" pri ARNES SI-CERT-u Jasmina Mešić predstavila je njihovu Nacionalnu strategiju za sajber bezbednost, kao i primere i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Prema najnovijim istraživanjima, u Srbiji trenutno ima 2,85 miliona korisnika Interneta, od kojih 1,6 miliona kupuje i prodaje preko ove globalne mreže. Zanimljiv je podatak da svega jedna trećina internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima koji su u našoj zemlji.

Drugi blok panel diskusije obeležila je tema o bezbednosti pojedinačnih korisnika na Internetu i izazovima koje pred nas postavljaju društvene mreže.

"Novi mediji nisu nebezbedni sami po sebi. Nebezbedno je naše ponašanje na njima, najčešće uslovljeno manjkom znanja o pravilnom i bezbednom ponašanju (posebno dece i mladih), zato je edukacija i prevencija ključna stvar kada su mladi i Internet u pitanju", objasnila je psiholog i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Nikolina Ljepava.

Ovoj oblasti se kod nas ne poklanja dovoljna pažnja, a opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo je nizak u Srbiji, zaključak je panel diskusije "Internet bezbednost 3 u 1".

Osim odeljenja za visoko-tehnološki kriminal u MUP, koje se bavi istragama sajber krivičnih dela, u Srbiji još nema institucije koja bi sistemski radila na poboljšanju informatičke bezbednosti.

Osnovni okvir za funkcionisanje takve institucije trebalo bi da obezbedi novi Zakon o informatičkoj bezbednosti, na kome radi Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, navedeno je u saopštenju RNIDS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZAMKE INTERNETA Nizak nivo svesti o online bezbednosnim pretnjama

Izvor: Blic, 30.Okt.2014

U Srbiji trenutno ima oko 2,85 miliona korisnika Interneta, od kojih 1,6 miliona trguje preko ove globalne mreže, ali je opšti nivo svesti o bezbednosnim pretnjama i njihovim teškim posledicama po život i poslovanje vrlo nizak, ocenjeno je na panel diskusiji pod nazivom "Internet bezbednost 3 u 1"...Srbija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.