Bez ravnopravnosti polova nema razvoja Srbije

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez ravnopravnosti polova nema razvoja Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da u Srbiji postoji rodna neravnopravnost, koja je posebno vidljiva u oblasti zarada, gde su žene često slabije plaćene od muškaraca za iste poslove.

Zorana Mihajlović je rekla da izuzev diskriminacije po pitanju zarade, postoje i drugi vidovi diskriminacije žena na poslu i u porodici, i najavila da će se time posebno baviti Koordinaciono telo vlade za rodnu ravnopravnost, prenosi Tanjug.

Otvarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trodnevnu konferenciju "Ženska platforma za razvoj Srbije - Palić 2014", u organizaciji Fridrih Ebert fondacije, Mihajlovićeva je rekla da će zadatak Koordinacionog tela biti da koordinira radom svih ministarstava koja se u bilo kom delu bave rodnom ravnopravnošću, da se poveže sa parlamentom i civilnim sektorom.

Koordinaciono telo probaće da podigne rodnu ravnopranost na viši nivo nego što je to danas, najavila je oMihajlovićeva i podsetila da je ona imenovana za predsedavajućeg tog tela.

"Ni u jednoj zemlji nije dobro kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, negde je bolje, negde je lošije. Kod nas delovi gde je to dobro, su recimo Parlament, gde 30 odsto žena učestvuje u njegovom radu", kazala je potpredsednica Vlade.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić rekla je da bez ravnopravnosti polova ne može biti razvoja Srbije.

Na skupu učestvuju i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, koordinatorka projekta u ime Fridrih Ebert fondacije Ana Mihajlović, stalna koordinatorka UN i predstavnica UNDP-a za Srbiju Irena Vojačkova Solorano.

Konferencija ima za cilj da ponudi scenario razvoja Srbije koji bi u potpunosti bio zasnovan na principima rodne ravnopravnosti u svim poljima društvenog života.

Treća ženska konferencija se održava sa ciljem da se otvori dijalog na ključne teme od značaja za razvoj Srbije, kao i se definišu ciljevi za koje će se žene zalagati u periodu od 2014. do 2020. godine.

Konferencija "Ženska platforma za razvoj Srbije - Palić 2014" okupila je više od stotinu angažovanih žena na javnim poslovima iz različitih institucija, parlamenta, akademske zajednice, civilnog društva, privatnog sektora, političkih partija, sindikata, medija, umetnosti i kulture, kako bi se izgradila široka koalicija žena i definisala platforma zajedničkog delovanja.

Teme koje će biti obuhvaćene konferencijom su između ostalog i vladavina prava, politička participacija, ljudska sigurnost i eliminisanje nasilja nad ženama, zapošljavanje i preduzetništvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, obrazovanje, socijalna politika, obrazovanje, zdravlje i sport, mediji i kultura, žene i nove tehnologije...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.