Bez pardona: Ovo su filmovi u kojima se oštro kritikuju diktatori!

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pardona: Ovo su filmovi u kojima se oštro kritikuju diktatori!

Filmovi u kojima su se na udaru našli diktatori nisu retkost u svetskoj kinematografiji. Veliki broj njih je snimljen, različitih su žanrova, ali im je zajednička jedna stvar, a to je animozitet prema autokratskim vladarima. Mi vam predstavljamo listu od 8 najupečatljivijih po našem izboru. 8. "Inglorious Bastards"

Uvek kontroverzni Kventin Tarantino i u ovom slučaju ostavio je svoj lični pečat i napravio odličan film. Ovo ostvarenje malo iskrivljuje istoriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te u njemu "hrabri Amerikanci" (a ko bi drugi kad je holivudska produkcija u pitanju), planiraju da ubiju Hitlera. U svojim ulogama briljiraju Bred Pit i naročito Kristofer Volc. "Prokletnici", kako glasi naš prevod ovog filma, ostvarili su ogroman uspeh širom sveta, barem što se finansija tiče. Film je doživeo kritike francuskih i jevrejskih medija, koji su ga proglasili "moralno plitkim", a Tarantina "izgubljenim u svetu mašte". Ipak, publici se film dopao, naročito gledan iz perspektive atentata na Hitlera.

7. "The Devil's double"

Ova autobiografska priča oslikava život Latifa Jahije, čoveka koji je silom prilika odabran da bude dvojnik Udaja Huseina, sina ubijenog iračkog lidera Sadama Huseina. Ovaj holandsko-belgijski film u pozadini priče prikazao je surovost režima u Iraku, a njegovog lidera predstavio kao beskrupuloznog diktatora. Doživeo je kako pozitivne, tako i negativne kritike.

6. "The Dictator"

Kakav se film može očekivati od Saše Barona Koena? Surova komedija bi možda bio najbolji opis. Engleski komičar otišao je korak dalje, pa u filmu igra ulogu diktatora koji je spoj onih najozloglašenijih: Kim Džong Ila, Idi Amina, Gadafija i Saparmurata Nijazova. Film je dobio pozitivne ocene od strane kritike, koja ga je nazvala "nemilosrdnom političkom satirom". Mnoge zemlje cenzurisale su pojedine delove ovog ostvarenja, koji je i pored toga uspeo da zaradi preko 180 miliona dolara širom sveta.

5. "The Last king of Scotland"

Američko-britanska drama govori o jednom od najvećih diktatora 20. veka, lideru Ugande Idi Aminu. Film je prikazan kroz prizmu mladog škotskog doktora koji postaje Aminov lični lekar, a naziv filma reflektuje nadmenost i prepotentnost ugandskog diktatora koji je sebi neretko dodeljivao razne titule. Film je dobio neverovatne pohvale, pre svega zbog tačnosti istorijskih činjenica, a odlično je prošao čak i kod publike u Ugandi. Forest Vitaker prosto briljira u glavnog ulozi ozloglašenog vladara.

4. "Team America"

Jedan podatak će vam najbolje dočarati o kakvom animiranom filmu je reč, a to je da ga je pravila ista ekipa ljudi koja potpisuje i "South Park". Satirična komedija koje jednostavno nema granice, "puca iz svih oružja" na sada već pokojnog predsednika Severne Koreje, Kim Džong Ila. Film ne napada samo diktatore, već i kompletnu ideju levičarske političke strukture. Pohvale je dobio, naravno, od američkih kritičara, dok je u Evropi prošao sa polovičnim uspehom.

3. "Downfall"

Nemački ratni film oslikava 1945. godinu i prati poslednjih 10 dana Hitlerove vladavine, iz ugla njegove lične sekretarice Traudl Jung. Film je izazvao kontroverzu u Nemačkoj, gde je kolektivna krivica zbog počinjenih zločina u Drugom svetskom ratu još uvek veoma izražena. Jedan nemački tabloid je čak postavio pitanje rediteljima filma: "Kako možete čudovište poput Hitlera predstavljati kao ljudsko biće"? Kritike su bile podeljene, a možda najupečatljivija od svih, glasila je: "Ne možemo oceniti ovaj film, pošto nijedna ekranizacija nije u stanju da dovoljno prikaže užase i zločine za koje je Adolf Hitler odgovoran". Glumac Bruno Ganc pohvaljen je za svoju ulogu,a film je zaradio 90 miliona dolara na blagajnama.

2. "Pan's Labyrinth

Istorijska drama sa elementima mračne fantazije koju je potpisao Giljermo Del Toro, govori o surovosti režima [panskog generala Franciska Franka. U središtu priče je devojčica čiji je otac jedan od najviših oficira Frankovog diktatorskog režima. Iako se lik ozloglašenog vojskovođe ne pojavljuje u filmu, uloga kapetana Vidala dovoljno je dobro prikazala o kakvoj je diktaturi bilo reči. Smatralo se da je lik Vidala ustvari oslikavao Franka, a film je doživeo neviđen uspeh, kako kod publike, tako i kod kritičara.

1. "The Great Dictator"

Čuveni Čarli Čaplin dovoljan je razlog zbog kojeg se ovo ostvarenje nalazi na prvom mestu naše liste. "The Great Dictator" etiketiran je kao "Kum" satire. Ovo je prvi film koji eksplicitno napada Hitlera kroz parodiju. Snimljen je 1940. godine, kada su SAD bile u prijateljskim odnosima sa nacističkom Nemačkom, ali je predstavljao rastuću potrebu da se ustane protiv diktatorskog režima. Nacionalni registar filmova proglasio je ovo ostvarenje za "kulturološki, istorijski i estetski važno ostvarenje". Čaplinovu glumu nema potrebe komentarisati, pošto se njegova genijalnost teško može opisati rečima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.