Berlin strahuje od treće recesije

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2014, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin strahuje od treće recesije

Nemačka gubi poverenje u sopstvenu budućnost. Firme investiraju sve manje na domaćem tržištu, a sve više keša se gomila u bankama. Tokom prethodnih deset godina keš ulaganja su dostigla 464 milijardi evra i na taj način se skoro udvostručila.

Nemački izvoz je pao za 5,8 odsto

 

Predsednik Nemačkog instituta za privredno istraživanje Marsel Fračer označio je investicije kao najveću slabost Nemačke. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u drugom kvartalu je bruto nacionalni proizvod pao za 0,2 odsto, a to je pratilo i smanjenje ulaganja u mašine i postrojenja i jako obuzdane investicije u građevini.

 

Kupovina firmi u SAD

Nemačke korporacije već mesecima kupuju firme u SAD kao da su na letnjim rasprodajama, piše Info-kop. Simens je za 7,6 milijardi dolara preuzeo proizvođača kompresora i turbina Dreser-Rand, a SAP je za 8,3 milijardi dolara kupio Konkur-tehnolodžis u Sijetlu. Nemački Merk je za 17 milijardi dolara kupio Sigmu Aldrig iz Sent Luisa.

Razlozi su uveliko poznati: slaba tržišta u susednim evropskim zemljama, uzdržana potrošnja na domaćem terenu gde plate stagniraju prilagođene inflaciji, a tu su i visoke cene energije i rastućih tržišta na drugim mestima, posebno u Severnoj Americi i Aziji.

Prolazak nemačkog buma u industriji ima dalekosežne posledice na zaposlene. Ukidanja radnih mesta su sve češća, primera radi, u energetskom koncernu RVE, Simensu, Telekomu i kod mnogih drugih.

Prema mišljenju eksperata Nemačkoj preti treća recesija od početka finansijske krize. Važan razlog za to je rastući diktat toga da kompanije nemaju osećaj za socijalne obaveze koje treba da obavljaju. Ponašanje industrije u pogledu investicija je takođe teško iskušenje za evro zonu i jedinstvenu valutu.

Depresivne investicije na domaćem tržištu su glas nepoverenja u odnosu na jedinstvenu valutu, za koju mnogi menadžeri veruju da nema budućnost, piše Info-kop. Kao meru predostrožnosti, mnoge firme su deo proizvodnje i poslovanja izmestili na bezbednu udaljenost od Nemačke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.