Berlin ima dva zahteva pre otvaranja pregovora

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin ima dva zahteva pre otvaranja pregovora

Puna primena Briselskog sporazuma i pronalaženje i procesuiranje svih odgovornih za paljenje nemačke ambasade su ključni zahteva Berlina pre odluke o davanju Srbiji "zelenog svetla" da u decembru otvori prva pregovaračka poglavlja.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Berlin će, dodaje se, odluku o tome doneti posle 16. novembra i posete Beogradu zamenika nemačkog kancelara Zigmara Gabrijela, od koje će zavisiti dalji tempo evrointegracija Srbije

"Stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pravne države podrazumeva i raščišćavanje mnogih stvari koje su iz ovih ili onih razloga do sada bile ignorisane", rekao je za taj list Josip Juratović, čclan delegacije Bundestaga, koja je u petak boravila u poseti Srbiji.

Prema njegovim rečima, na sastancima u Beogradu posebno se razgovaralo o ekonomskim reformama, problemima manjina u Srbiji, o tome da Berlin podržava napore Srbije i da se nada što skorijem otvaranju poglavlja.

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović potvrdila je da je jedna od tema bila i paljenje ambasada.

"Nemački poslanici su izrazili očekivanja da će krivci biti pronađeni. Istraga je već dala neke rezultate", rekla je Joksimović i dodala da je tokom susreta u Berlinu i Beogradu iznela argumentacija zbog čega Srbija misli da je važno da otvori jedno poglavlje do kraja godine.

Kako je istakla, Beograd je dosta uradio i na implementaciji Briselskog sporazuma, ne čekajući da se formira nova vlada u Prištini i zato ne bi trebalo da trpi u brzini procesa evropskih integracija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.