Beograd u raljama špijuna, na meti i tržni centri

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd u raljama špijuna, na meti i tržni centri

Centar Beograda, kao i najfrekventnija mesta u gradu, među kojima su i popularni tržni centri, prekrivena su lažnim baznim stanicama, uređajima pomoću kojih se presreću razgovori, SMS-ovi i ubacuju špijunski softveri u telefon.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Onaj ko upravlja tim uređajima može da prati i kretanje osoba koje su u njihovom dometu, komunikaciju SMS-ovima i da menja sadržaj poruka, piše "Alo".

Širok spisak "osumnjičenih" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Te lažne bazne stanice u blizini državnih i vojnih institucija mogili su da postave stranci, određeni tajkunski krugovi, konkurentske firme koje bi da dobiju unosne poslove. Nije isključeno ni da su pojedini uređaji postavljeni i u svrhe kontraobaveštajne zaštite kako bi se znalo, recimo, ko ulazi i izlazi iz institucija", kaže Femić.

U postojanje sumnjivih signala koji ukazuju na prisustvo lažnih baznih stanica uverio se reporter "Njuzvika" Ratko Femić, koji ih je otkrio pomoću "kriptofona" (telefona sa specijalnom zaštitom koji izgleda kao običan aparat, ali korisniku šalje upozorenje kada je komunikacija nesigurna), pioše beogradski tabloid.

Njegov "kriptofon", nabavljen iz Nemačke jer ga ovde nema, na sumnjive signale naletao je u blizini najvažnijih državnih institucija - zgrade Predsedništva, Vlade, Skupštine, nekoliko ministarstava, pored kasarne Gardijske brigade, Ambasade SAD, rezidencija među kojima su rezidencije ambasadora SAD i predsednika Srbije...

"Istraživanje smo radili nekoliko nedelja i otkrili gomilu sumnjivih signala koji ukazuju na postojanje uređaja za presretanje razgovora. Osim u blizini najvažnijih institucija u centru grada, 'kriptofon' je dosta crvenih linija, odnosno sumnjivih signala, pokazivao na Topčideru i Dedinju", navodi za „Alo!“ Femić.

On dodaje da onaj ko upravlja tim uređajima može da prati kretanje osoba koje su u njihovom dometu, koje ulaze i izlaze iz zgrada državnih institucija, da prati njihovu komunikaciju SMS-ovima, sluša razgovore, pa čak i menja sadržaj poruka ili ih zadržava.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.