Beograd odbio ucjenu Zagreba

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd odbio ucjenu Zagreba

BEOGRAD - Srbija je odbila ucjenu Zagreba da promijeni Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine, čime bi Hrvatskoj bilo omogućeno da njenom državljaninu Veljku Mariću bude suđeno u Hrvatskoj umjesto u Srbiji.

Ovo je "Večernjim novostima" potvrđeno u Ministarstvu pravde Srbije povodom odluke hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da traže promjenu ovog akta, da bi Veljko Marić, osuđen na osnovu ovog zakona, bio prebačen u Hrvatsku.

Ako ovo ne bude ispunjeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Zagreb je čak zaprijetio blokiranjem poglavlja o pravosuđu u pregovorima Beograda i Brisela.

List dodaje da je novi šokantan zahtjev vezan za Nacrt rezolucije o napretku Srbije ka EU, koji je predstavio izvjestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister. Na taj dokument, o kojem će se glasati u martu, hrvatski poslanici podnijeli su amandmane.

Osim ovog prijedloga, Hrvati zahtijevaju i veća prava nacionalnih manjina i bolju saradnju Srbije sa sudom u Hagu.

Zamjenik šefa Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga je rekao za "Novosti" da hrvatski prijedlozi mogu da budu usvojeni samo ako iza njih stanu veće zemlje EU.

"Svi predstavnici u Evropskom parlamentu, uključujući i Hrvate, svoja izlaganja koriste za unutrašnje političke svrhe. Očigledno je da će krajnji tekst rezolucije biti drugačiji od Mekalisterovog nacrta. Najverovatnije će biti usvojeni amandmani o kojima se pronađe kompromis", rekao je Varga.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.