Bebe od tri meseca uče engleski jezik

Izvor: Večernje novosti, 26.Jun.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe od tri meseca uče engleski jezik

Škole engleskog jezika za decu u najranijem uzrastu mame roditelje. Predavači kažu da bebe mogu da budu "poliglote", logopedi upozoravaju KURSEVI stranog jezika za bebe odavno nisu novina u svetu, a u poslednje vreme sve je više bilborda u prestonici sa kojih škole mame roditelje. Ipak, iako predavači tvrde da deca što pre treba da počnu da uče engleski, kao i to da mogu da budu "poliglote", neki logopedi upozoravaju da na taj način može doći do problema u usvajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << maternjeg jezika. Želeći da njihova deca budu dvojezična, iako ne odrastaju u takvoj sredini, sve je više roditelja koji svoje mališane upisuju u škole sa posebnim metodama za rad sa najmlađim polaznicima - bebama. Iako neki od njih još uvek nisu prohodali, progovorili, već samo guguču i gestikuliraju, u naručju roditelja, baka i deka uče strani jezik. Kroz igru i pesmu upijaju slogove engleskih pesmica ili plešu dok u pozadini slušaju neku numeru. Simulirajući dvojezično okruženje, prve reči izgovaraju na maternjem, ali i na stranom jeziku. - Kurs je namenjen deci od tri do 22 meseca - kaže Ana Meandžija iz škole "Helen Doron". - Čas traje 45 minuta i prepun je aktivnosti za bebu i njenog pratioca, tako da mogu da aktiviraju sva čula dece. Dešavalo se da na časovima i prvi put prohodaju ili progovore. Predavači, koji rade po ovim programima, tvrde da su deca u stanju da usvoje ne samo jedan već i više jezika u isto vreme kada uče i maternji. I da zbog toga što deca ne znaju šta je strani jezik, oba usvajaju prirodno. - Do sedme godine dete usvaja jezik kao maternji spontano ako je jeziku izloženo na pravi način - kaže Meandžija. - Što dete ranije krene da uči više od jednog jezika to će se u njegovom mozgu stvarati veći broj sinapsi koje im omogućavaju lakše bavljenje jezicima, naukom i muzikom. Isto kao kada je mama Srpkinja, a tata Englez. Dete će koristiti podjednako oba. * UČE Kurs je namenjen deci od tri do 22 mesec S druge strane, logoped Slađana Petrović kaže da su mane ovog učenja što se dvojezičnost stvara veštački, a ne prirodno kao kada odrasta u okruženju u kom roditelji govore različite jezike. - Učenje stranog jezika preporučuje se nakon treće godine, kada dete usvoji maternji jezik - kaže Petrović. - Postoje bilingvalna deca, ali drugo je kada roditelji govore različitim jezikom, ali je tada bitno da postoji razdvojenost. Međutim, kada na ovaj način uče može doći do problema u usvajanju maternjeg jezika i razvijanja govornih mana, da mešaju reči i neke ne izgovaraju pravilno. BRŽE PROGOVARAJU UZ TV - Istraživanja rađena u svetu, ali i kod nas, govore da deca u dvojezičnom okruženju imaju veće sposobnosti, mnogo lakše usvajaju reči - kaže Petrović. - Takođe, na primer, deca koja gledaju bebi TV brže progovaraju, čak neretko pre engleski nego srpski.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sve popularnije škole jezika za bebe, sa tri meseca uče i engleski

Izvor: Radio 021, 26.Jun.2017

Kursevi stranog jezika za bebe odavno nisu novina u svetu, a u poslednje vreme sve je više ovakvih škola i u Srbiji...Ipak, iako predavači tvrde da deca što pre treba da počnu da uče engleski, kao i to da mogu da budu poliglote, neki logopedi upozoravaju da na taj način može doći do problema...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.