Basurin: Poginulo pet civila i 14 vojnika

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basurin: Poginulo pet civila i 14 vojnika

Najmanje pet civila i 14 pripadnika sanga samoproglašene Donjecke narodne republike je poginulo u granatiranju, navodi portparol Ministarstva odbrane DPR-a.

"Za sada je poginulo pet civila, 24 ih je povređeno, od čega devetoro teško. Među vojnicima ima 14 poginulih, a povređenih 86, uključujući 18 teško", rekao je Eduard Basurin, a prenela agencija Tass.

"Ukrajinska vojska je u zoru počela sa teškim granatiranjem mesta u DPR, praktično duž čitave linije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgraničenja. Pod artiljerijskom vatrom su se našli Donjeck, Širokino, Gorlovka i Spartak", naveo je Basurin, dodavši da su u toku potraga i spasavanje zarobljenih u srušenim zgradama.

Ministar odbrane DPR Vladimir Kononov je ranije danas istakao da je delovanje ukrajinske vojske bilo unapred planirano.

"Njihov je cilj da ne sprovode mirovne dogovore i ovo je pokušaj da se pokaže da je situacija izmakla kontroli", rekao je on.

Basurin je dodao da njegove snage nisu izvele nikakvu ofanzivnu akciju već su "preduzete odgovarajuće mere da bi se sprečio genocid naroda Donbasa". Prema njegovim rečima, naređenje da se granatiraju gradovi i sela samoproglašene NR Donjeck izdali su komandanti ukrajinskih oružanih snaga.

"Jedino komandanti ukrajinskih oružanih snaga mogu izdati naređenje da se otvori vatra", rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su ranije tokom dana da je tromesečno primirje u Ukrajini dovedeno u opasnost jer su proruski pobunjenicii počeli novu veliku ofanzivu u Donjecku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.