Banka može da vam da kredit koji će da pojede i celu platu ako ste dovoljno UBEDLJIVI

Izvor: Blic, 17.Jul.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka može da vam da kredit koji će da "pojede" i celu platu ako ste dovoljno UBEDLJIVI

Najčešće polovinu zarade građani mogu da odvoje za kreditne rate, a ponegde se toleriše i do 70, čak i 100 odsto, ali na to mogu da računaju samo oni sa većim platama.

Prilikom procene kreditne sposobnosti bez obzira na vrstu i rok otplate kredita, banke uzimaju u obzir da li je zarada redovna, koje kredite građanin već otplaćuje, da li ih na vreme vraća, kao i kolika je vrednost minimalne potrošačke korpe. Prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, minimalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrošačka korpa za april iznosila je 36.228,44 dinara.

- Od same banke zavisi koliko će dozvoliti građaninu da se zaduži, odnosno da mu plata bude opterećena. Uglavnom se to kreće do polovine zarade za stambene kredite, mada, retko može se desiti da banka odobri da celu zaradu date za dugovanja, ali to samo u izuzetnim slučajevima. Recimo ako ih ubedite da imate dodatne prilive od honorara, renti... Mada i tada joj ostaje na volji da to može, ali i ne mora da dozvoli - kaže Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Naravno, banka će biti blagonaklona i kada klijent uzima kredit za refinansiranje.

Od 20 do 70 odsto

Uglavnom u zavisnosti od toga za koju vrstu kredita klijent podnosi zahtev, razlikuje se i koliki može da bude nivo zaduženosti.

- Na primer, za klijenta koji nije korisnik stambenog kredita maksimalno opterećenje zarade se kreće od 50 odsto, dok ako je korisnik stambenog kredita, nivo zaduženja može i prevazići pola iznosa zarade - kažu u Unikredit banci.

Kako ističu u Inteza banci, maksimalni stepen zaduženosti građana kod njih iznosi od 20 do 60 odsto primanja. Nešto malo drugačije je u Komercijalnoj banci.

- Određivanje procentualnog iznosa do kog se klijenti mogu da zaduže po osnovu kredita uslovljeno je visinom primanja klijenta, vrstom kredita i valutnom usklađenošću, odnosno valute u kojoj su postojeće obaveze ugovorene i kreće se do maksimalnih 70 odsto - objašnjavaju u Komercijalnoj banci.

Dozvoljeni minus kako izlaz

Ono što je fleksibilno jeste korišćenje dozvoljnog minusa, koje ostaje kao mogućnost ukoliko vam novac treba, a već ste platu opteretili ratama.

- Dozvoljeni minus po tekućem spada u drugu kategoriju kada se meri zaduženost klijenta, jer uglavnom predstavlja kratkoročnu pozajmicu do godinu dana. On za korisnika jedino može da predstavlja problem, kada istekne, pa mora da namiri ceo iznos, da bi mogao ponovo da podnese zahtev za novu pozajmicu - kaže Dušan Uzelac.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Banka može da vam da kredit koji "pojede" celu platu

Izvor: Kamatica.com, 17.Jul.2017

Najčešće polovinu zarade građani mogu da odvoje za kreditne rate, a ponegde se toleriše i do 70, čak i 100 odsto, ali na to mogu da računaju samo oni sa većim platama..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.