Izvor: Nezavisne Novine, 28.Apr.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki plesači o Svjetskom danu plesa: Ples zaslužuje veću podršku

Kada pričaju o plesu, većina plesača će reći da su zahvaljujući njemu pronašli potpuni dodir s duhom. Drugi pak tvrde da je ritam jezik duše, no svi se slažu u tome da ih dok plešu ispunjava neopisiva sreća.

Ples prati čovjeka od pamtivijeka i bilo da se njime bave profesionalno ili rekreativno, ljudi osjećaju radost i užitak, a to je ono čemu teži svako živo biće. Svjetski dan plesa obilježava se danas, a slavi se od 1982. godine s ciljem podsjećanja javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Prilika je to i da porazgovaramo sa banjalučkim plesačima koji navode da on zaslužuje više podrške, ali i otkrivaju da je za njih ples način života, te da je puno više od pukog seta pokreta.

Bojana Baralić, trener u Plesnom studiju "City Jazz", navodi da se najbolje osjeća u plesnoj sali i u radnoj atmosferi.

"Plesne radionice i seminari su uvijek izvor velike pokretačke energije, a Svjetski dan plesa je svakako jedan od povoda za organizaciju takvih druženja. Rađaju se nova poznanstva, nove saradnje", ispričala je Baralićeva.

Pored svih psihičkih i fizičkih blagodeti koje nosi sa sobom, Baralićeva priznaje da plesna profesija uopšte nije zahvalna.

"Pored svih odricanja koje iziskuje i bilo koji drugi vid umjetnosti i sporta (trud, rad, vrijeme...) teško je živjeti od ove umjetnosti. U BiH gotovo nemoguće jer je jako malo projekata, predstava, muzičkih spotova i drugih poslova u kojima bi igrači bili angažovani", pojašnjava ona.

Dodaje da je upravo to razlog zbog kojeg naši talenti vremenom odustaju od plesne karijere ili svoj put pronalaze u inostranstvu.

Vladimir Divjak, predsjednik Plesnog kluba "Latino Dance", napominje da je bitno da ples kao sportska i umjetnička disciplina ima svoj dan.

A koliko je ples značajan, svjedoči i činjenica da on ujedinjuje duh, um i tijelo. On oblikuje mišiće, poboljšava fleksibilnost i izdržljivost, te pospješuje pamćenje i koncentraciju.

Pojasnio je da ne postoji starosna granica za one koji žele iskreno da se bave ovom umjetnošću. "U našem klubu imamo djecu od tri godine, dok gornja starosna granica nije uopšte određena jer imamo članova koji su '43. godište. Pristup i zalaganje su individualni od osobe do osobe jer se razlikuje i to ko šta želi od plesa, da se bavi njime rekreativno ili profesionalno", ispričao je Divjak.

On takođe smatra da ples zaslužuje veću podršku od nadležnih institucija, i dodaje da, s obzirom na to da je ples kod nas sportska disciplina, jako malo novca se ulaže u isti. "Naš klub radi od 1998.  godine, međutim za sve te godine ne možemo se pohvaliti podrškom. Uglavnom se sami snalazimo", rekao je on.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.