Bandića srušila korupcija

Izvor: Vesti-online.com, 21.Okt.2014, 05:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bandića srušila korupcija

Konačno se i to dogodilo: zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u toku petog mandata na čelu grada, uhapšen je u nedelju, sa još 19 svojih najbližih saradnika i poslovnih partnera, među kojima su i tzv. hrvatski kralj smeća Petar Pripuz i direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u toku petog mandata na čelu grada, uhapšen je u nedeljuŽ

Ono što je najavljivano godinama, ipak se dogodilo iznenada i neočekivano.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Zagrebačka policija objavila je saopštenje u kojem navodi da je posle višemesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonite radnje u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK (ured za borbu protiv korupcije i kriminala), a koordinisali Državno tužilaštvo i USKOK, uhapsila nekoliko lica.

 

  Politički kameleon

Gotovo je nepodeljeno mišljenje da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedan od onih političara kojeg nisu sputavala ideološka načela. Iako je političku karijeru počeo još, u bivšoj državi, u Savezu komunista Hrvatske, a devedesetih nastavio u samostalnoj Hrvatskoj u SDP-u, nikada ga ta činjenica nije ograničavala u političkom delovanju.

Nikada nije propustio božićni prijem Milorada Pupovca, ali mu to nimalo nije smetalo da se dan ili dva posle pojavi i na nekim proustaškim dernecima. On je političar koji je uz sebe znao vezati i Srbe i ustašonostalgičare, sirotinju i tajkune, leve i desne, zagrebačke purgere i Hercegovce.

Policija je u noći nedelje na ponedeljak pretresala kuće i stanove uhapšenih, a u ponedeljak nastavila sa pretresom njihovih radnih i poslovnih prostora.

To hapšenje "zagrebačke grupe", po svojoj političkoj, pravnoj i medijskoj težini, može se uporediti samo sa slučajem Sanader, ali po implikacijama moglo bi imati, procenjuju analitičari u prvim reagovanjima, i veći značaj.

 

Jer, kako navode, Zagreb je centar mita i korupcije u Hrvatskoj, a brojni rukavci te mutne reke vodili su u kabinet Milana Bandića. I što je u tom slučaju najvažnije, nije zagrebački gradonačelnik u toj močvari najveći krokodil.

No, svakako jeste među onima koji su u nedelju, zajedno sa njim, uhapšeni. I zato je vest o njegovom hapšenju odjeknula kao prvorazredna politička bomba, čija je detonacija razorila same temelje na kojima je Bandić više od 15 godina gradio politički dvorac s kojeg je vedrio i oblačio političkim, ali i privrednim životom hrvatske metropole.

Ponašao se kao neprikosnoveni poglavica kojem su institucije služile samo da uveća svoju moć ili, kada bi mu se našle na putu, da ih zaobiđe i ignoriše. Pedantni hroničari zabeležili su da je do sada sakupio preko 200 krivičnih prijava, ali niti jedna, do nedelje, nije rezultirala njegovim hapšenjem.

To i ne čudi kada se zna da je ta grupa do juče kontrolisala veliki deo biračkog tela i jedan od najmoćnijih privrednih činilaca u Hrvatskoj - Zagrebački holding. Bukvalno su na raspolaganju svakodnevno imali milijarde tuđeg novca i radili su sa njim šta su hteli. I zato su se osećali nedodirljivim i svemoćnim. Na sve pritužbe i upozorenja o sumnjivim metodama u vođenju glavnog grada Bandić je lakonski odgovarao - neka institucije rade svoj posao. Kada je to konačno i dočekao u nedelju, svedoci kažu da je delovao zbunjeno i smeteno. Očito su ga policijski islednici iznenadili.

Ipak, već dan posle mnogi se pitaju znači li to hapšenje i kraj Bandićeve ere i njegove političke karijere. I dok jedni upozoravaju da sa njim uvek treba biti na oprezu i da ga se i sada ne treba olako otpisati, više njih sklono je tvrditi da, bez obzira na to kako taj slučaj završio, politička karijera zagrebačkog gradonačelnika definitivno je okončana.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.