Ban traži primirje u Gazi

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban traži primirje u Gazi

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao da se odmah uvede "humanitarni prekid" sukoba u Gazi do kraja praznika Ejd el Fitra koji obeležava kraj Ramazana.

"U ovoj poslednjoj nedelji Ramazana pozivam da se odmah uvede bezuslovni humanitarni prekid borbi u Gazi i Izraelu" koji će trajati tokom celog perioda praznika, izjavio je generalni sekretar u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija.

Stižu brojni pozivi za postizanje primirja u pojasu Gaze gde se danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavlja 18. dan izraelske ofanzive protiv palestinskog Hamasa. U sukobima je poginulo preko 800 Palestinaca.

Ban Ki Mun je sinoć izjavio da je vreme da se sedne za sto i pregovara, a ne da se ubija.

Borbe u Gazi se, međutim, nastavljaju. Hamas i dalje ispaljuje rakete prema Izraelu i sve je napetija situacija u Zapadnoj obali gde su dva Palestinca ubijena danas.

Izraelski kabinet za bezbednost sastao se danas da razmotri predlog za prekid vatre državnog sekretara SAD-a Džona Kerija.

Jedan izvor blizak palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu rekao je da se naziru obrisi sporazuma o humanitarnom prekidu vatre koji bi omogućio svim stranama da dođu na pregovore u Kairu.

Međutim, neki izvori navode da ne treba biti preveliki optimista jer Izraelci ne žele da im se nameću bilo kakvi uslovi za prekid vatre, a islamistički Hamas na vlasti u Gazi traži kao uslov ukidanje blokade pojasa Gaze koja je na snazi od 2006. godine.

Veliki deo 1,8 miliona stanovnika u Gazi uglavnom zavisi od humanitarne pomoći.

U sukobima je prema palestinskim izvorima ubijeno 830 Palestinaca, a preko 5.000 je povređeno. Izraelska vojska je objavila da je danas poginuo 33. vojnik. Rakete su takođe ubile dva izraelska civila i jednog radnika iz Tajlanda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.