Ban se nada okončanju borbi u Gazi

Izvor: B92, 22.Jul.2014, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban se nada okončanju borbi u Gazi

Njujork -- Ban Ki-mun izjavio da se "nada i veruje" da će njegova vanredna poseta Bliskom istoku dovesi do veoma brzog okončanja sukoba između Hamasa i izraelske vojske.

Generalni sekretar UN je, na video-konferenciji sa Savetom bezbednosti iz Ramale, na Zapadnoj obali, rekao da ne može da govori o pojedinostima "u ovom veoma osetljivom trenutku", preneo je AP.

Generalni sekretar UN je takodje posetio Katar, Kuvajt, Kairo i Jerusalim i rekao da će takodje otići u Jordan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Saudijsku Arabiju, u okviru, kako ju je nazvao, misiju solidarnosti i mira.

Poslednja tri dana, generalni sekretar svetske organizacije sastao se sa šefom Arapske lige, arapskim,palestinskim i izraelskim liderima, kao i sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem i šefom norveške diplomatije.

"Verujem i nadam se da će ti razgovori uroditi plodom i okončanjem borbi u veoma bliskoj budućnosti", kazao je Ban, ipak, napomenuvši da ima "mnogo prepreka".

On je rekao da najviše nade daje egipatska inicijativa za postizanje prekida vatre izmedju Hamasa i Izraelaca.

Palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur zatražio je od Saveta bezbednosti da usvoji rezoluciju u kojoj se traži primirje.

On je rekao da će Palestinci danas predati svoj nacrt rezolucije 15-članom Savetu bezbednosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.