Balkanske zemlje kroz saradnju štite svoje građane u Iraku

Izvor: Southeast European Times, 24.Jul.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanske zemlje kroz saradnju štite svoje građane u Iraku

Zvaničnici pomažu hiljadama ljudi sa Balkana koji rade u Iraku.

24/07/2014

Miki Trajkovski i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Skoplja i Beograda -- 24.7.2014.

Balkanske zemlje sarađuju kako bi pritekle u pomoć svojim građanima koji rade u Iraku i uhvatile se u koštac sa terorističkim pretnjama ekstremista koje dolaze iz te zemlje, rekli su eksperti.

Srbija je pomogla Makedoniji da pomogne svojim državljanima preko srpske ambasade >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Bagdadu, a potom zatražila pomoć Turske kada je Beograd odlučio da evakuiše svoju ambasadu krajem juna.

„Napravili smo dogovor sa srpskom ambasadom u Bagdadu da pomaže našim građanima kada im je to potrebno. Ali, sada takođe razgovaramo sa Turskom, jer oni imaju niz konzulata u Iraku“, rekao je Gabrijel Atanasov, portparol makedonskog ministarstva spoljnih poslova, u izjavi za SETimes.

Atanasov kaže da postoji solidarnost svih na terenu u Iraku, a Turska je pokazala spremnost da pruži pomoć.

„Svaka vrsta podrške zemljama regiona je dobrodošla, posebno kada je reč o tako delikatnom pitanju poput bezbednosti naših građana", dodao je Atanasov. Makedonija je otvorila krizni centar nakon sporadičnih okršaja oko Bagdada i ofanzive ISIL-a, koja je rezultirala prošlomesečnim zauzimanjem Mosula, po veličini drugog grada u Iraku.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) zauzelo je drugačiji pristup i usmerilo svoje građane da traže pomoć u ambasadi ove zemlje u Amanu, u Jordanu.

„Kontaktiramo građane. ...Preduzimaćemo mere u zavisnosti od potrebe i razvoja situacije“, rekao je ambasador BiH u Jordanu Darko Zelenika.

Zelenika je dodao da je ambasada kontaktirala međunarodne organizacije u regionu koje rade u Iraku kako bi ponudila pomoć ako to bude potrebno.

„Sve što se događa tamo moglo bi da predstavlja ozbiljnu pretnju za Balkan i Evropu, s obzirom da smo tranzitna zona. Desetine vojnih komandanata paravojne organizacije OVK [Oslobodilačke vojske Kosova] ... danas su visoki zvaničnici nekadašnje ISIL [Islamska država Iraka i Levanta], a sada novog Islamskog kalifata -- mutirane Al Kaide“, ukazao je profesor Ivan Babanovski sa Fakulteta bezbednosti u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Babanovski dodaje da je privremeno rešenje imenovati atašee u postojećim ambasadama koji će razmenjivati informacije sa drugim zemljama i koji će moći da organizuju evakuacije ako se kriza pogorša.

„Treba da prihvatimo svaki vid saradnje sa drugim diplomatsko-konzularnim misijama i svakodnevno razmenjujemo informacije vezane za bezbednost“, navodi Babanovski.

Saradnja na terenu u Iraku dokaz je da zemlje mogu i treba da štede i reaguju udruživanjem kapaciteta i uzajamnim pomaganjem, rekao je Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala iz Beograda.

„Nije to prvi put da Srbija I Makedonija sarađuju kada je reč o borbi protiv terorizma i islamskog ekstremizma i aktivne mreže Al Kaide koja je prisutna na Balkanu. One razmenjuju vitalne informacije koje se tiču nacionalne bezbednosti, a ta razmena dalje uključuje i razmenu iskustava i znanja“, izjavio je Trifunović za SETimes.

Preduzimanjem konkretnih koraka na terenu one upućuju poruku saradnje u cilju unapređivanja evroatlantske integracije i jasno stavljaju do znanja svoju posvećenost konfrontaciji sa džihadistima, dodao je Trifunović.

Šta još balkanske zemlje mogu da učine da bi zaštitile svoje građane u inostranstvu od ekstremizma? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.