Balet „Ko to tamo peva“ već čitavu deceniju na sceni!

Izvor: Kurir, 22.Dec.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balet „Ko to tamo peva“ već čitavu deceniju na sceni!

Dvostruki jubilej u Narodnom pozorištu

Kultni balet „Ko to tamo peva“, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića iz 1981, na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, proslaviće sutra dvostruki jubilej - 10 godina od premijere i 150. izvođenje.

Predstava je poslednju deceniju svojevrstan srpski brend i na najbolji način predstavlja nacionalnu kulturu na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu. Na svečano >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izvođenje iz Zagreba dolazi i Zurovac, koji se prisetio kako je nastao kultni komad.

- Nisam želeo da kopiram film plesnim pokretom jer to nije moguće. Ideja mi je bila da napravim autorsko delo, inspirisano likovima i tekstom Dušana Kovačevića, koji je režirao Slobodan Šijan. Krenuo sam od muzike i izvanredno sarađivao s Vokijem Kostićem, koji je od prvog razgovora tačno znao šta želi. Za njegovu vrlo inspirativnu muziku napravio sam koreografiju, koju je ansambl primio sasvim prirodno - rekao je Zurovac.

Balet je toliko dobro primljen kod publike i kritike da ga je pokojni Jovan Ćirilov uvrstio u program Bitefa.

(Lj. R.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.